I dag kan du sjekke selvangivelsen for 2014 om du er e-bruker hos Skatteetaten.

Har du solgt bolig i løpet av fjoråret, bør du være spesielt oppmerksom. I hvert fall hvis du ikke har fylt ut skjemaet Skatteetaten sendte ut i etterkant av boligsalget.

– I år vil informasjonen om salg av bolig være ferdigutfylt. Har du ikke fylt inn skjemaet RF 1318, har ikke Skatteetaten opplysninger om hvor mye du kjøpte boligen for, kun salgssummen. Det kan i verste fall medføre at de regner hele salgssummen som gevinst, og at det blir trukket i skatt for hele beløpet, sier Joachim Johannessen, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen.

Fleste salg ikke skattepliktig

Om du ikke har samme folkeregistrerte adresse som på boligen du har solgt, kan det også hende at du trukket i skatt. Reglene sier at alle skal betale skatt på gevinst av boligsalg, men unntaket er tilfeller hvor du har eid boligen i mer enn ett år, og brukt den som egen bolig i mer enn ett av de to siste årene.

– I praksis vil det si at gevinst av boligsalg ikke er skattepliktig for de fleste, sier Johannessen.

Det er verdt å merke at selv om opplysningene om boligsalg nå er ferdigutfylt, må du selv registrere fradrag for meglerutgifter, påkostninger og lignende, opplyser Skatteetaten på sine hjemmesider.

Økt skatt på fritidsbolig

Når det gjelder skatt på sekundærbolig, som for mange vil være fritidsbolig eller hytte, er ligningsverdien oppjustert fra 50 prosent til 60 prosent av markedsverdi. Det samme gjelder næringseiendom, mens den er uendret for primærbolig.

Om man mener det er feil verdi som er lagt til grunn, kan man leie inn takstmann eller megler for å dokumentere reell verdi av eiendommen.

– Skatt på sekundærgbolig vil kun gjelde for dem som betaler formuesskatt. Denne slår inn på én million for enkeltpersoner, og to millioner for ektefeller, sier Johannessen.

Endring for arbeidsreiser

For dem som pendler eller har lang vei til og fra jobb, er det verdt å merke seg at egenandelen er hevet fra 13 500 kroner, til 15 000 kroner. Satsene er imidlertid de samme som i fjor.

– Det betyr at man må reise en distanse på rundt 44 kilometer tur-retur for å få noe fradrag, sier Johannessen.

Det er også innført en øvre grense på 75 000 kilometer, noe som betyr at du maksimalt kan få dekket 77 500 av utgiftene når bunnbeløpet er trukket fra, opplyser Skatteetaten.

– Hva med fradrag for bompenger?

– Man vil kunne kreve fradrag for utgifter til bompenger om de overstiger 3300 kroner i løpet av fjoråret. Kravet for å få dem dekket er imidlertid at man sparer minst to timer på reiseveien ved å benytte bil fremfor offentlig transport. Det betyr at kravet faller bort for mange, forklarer Johannessen.

Få riktig skatteklasse

En gjenganger når det kommer til selvangivelsen, er ifølge Johannessen spørsmålet om man blir lignet i riktig skatteklasse.

Dette gjelder for ektefeller hvor den ene ektefellen har lav eller ingen inntekt.

– I disse tilfellene kan den som har lav inntekt bli lignet etter skatteklasse 2. En person som lignes etter skatteklasse 1 får et personfradrag på 48 800 kroner. Tidligere kunne de som ble lignet i skatteklasse 2 få et fradrag på det dobbelte. Nå er dette imidlertid redusert noe, til 72 000 kroner. Man kommer altså litt dårligere ut, men likevel bedre enn om man blir lignet i skatteklasse 1, sier Johannessen.

Kan få fradrag for utgifter til idrett

For barnefamilier er det nytt av året at man for skatteåret 2014 kan få fradrag for utgifter til idrettsfritidsordning på lik linje med utgifter til barnehage, dagmamma og skolefritidsordning.

– Dette gjelder hvis barnet kommer inn på idrettsklubben og har organisert trening etter skolen. Men det gjelder bare i skoletid, altså frem til klokken 17, slik at aktiviteten gjennom idrettsklubben har samme funksjon som en skolefritidsordning. De som har barna på vanlige treninger på kveldstid, vil ikke ha rett til slike fradrag, sier Johannessen.

Om du må kjøre en omvei for å kjøre til barnehagen, vil du også ha rett til fradrag for denne kjøringen tilsvarende 1,50 kroner per kilometer.

– Men fradragene vil fortsatt samlet være begrenset oppad til 25 000 kroner for det første barnet, og deretter 15 000 per barn om man har flere, opplyser Johannessen.

Advokatfullmektig Joachim Johannessen i Skattebetalerforeningen mener det er mulig å spare mye ved å bruke tid på selvangivelsen. Foto: Skattebetalerforeningen