Alt i alt viser Adresseavisens stikkprøve at du kan spare godt over en hundrings om du planlegger handleturen. Der en stor flaske cola koster 24 kroner i butikk, må du ut med 35 kroner på bensinstasjonen. Potetgullposen koster over det dobbelte i forhold til butikken.

- Jeg handler bare mat på bensinstasjonen om det er krise, sier Wenche Tollefsen Solberg.

Hun har akkurat fylt bensin, men handler ingen dagligvarer her.

Lavt kvantum

- Grunnen til at dagligvarene koster mer her er at vi ikke kjøper inn så store kvantum som butikkene, forklarer Richard Grefstad, driver av Statoil-stasjonen på Heimdal.

Han opplever at mange av kundene har et klart bilde av at varene på bensinstasjonen alltid vil være dyrere enn på butikken.

- Jeg tror det skal mye til for å få kundene av det sporet, understreker han.

Av kundene er det et flertall av menn, og noe av grunnen kan være at kvinner er mer økonomisk bevisste, tror Grefstad.

Trafikk på søndager

Magnus Eggum Vestli er i tillegg til å være student, også butikkmedarbeider på Statoil. Han står og pensler boller når vi er innom.

- Det er mange faste kunder her, og en god del av dem er kaffekopp- og lokale kunder, forteller han. Vestli føler han har blitt godt kjent med kundekretsen, og har selv jobbet bak disken i ett år. Kundekretsen er varierende, men når bensinstasjonen har tilbud på boller og hamburgere finner ungdommene veien inn gjennom skyvedørene.

- Jeg innbiller meg at vi har mer kundekontakt, og at vi får et nærere forhold til de som er innom, mener Vestli.

Bensinstasjonen har ingen søndagsåpne butikker i nærheten, og har derfor mest trafikk på søndager.

- Vi merker stor forskjell fra lørdag og søndag. Da går det mye brus, pizza, potetgull og varmmat. Og mye snus, understreker butikkmedarbeideren. Av dagligvarer går det også en del brød og sjokolade.

- Mye bakfyllamat, ler Vestli.

Mest bensin

- En liten hamburger, takk, bestiller André Høvstad.

Han har lunsjpause fra jobben som forsikringsmegler. Bak disken nikker Magnus, og hiver hamburgeren på grillen. Høvstad handler mat her fordi stasjonen er nær jobben.

- Jeg handler dagligvarer på butikken under helgehandelen. Her kjøper jeg stort sett bensin, og en matbit innimellom, forteller han.

- Salat, tomat og løk? spør Magnus bak disken.

- Ja, gjerne det, svarer André. Han tar imot burgeren og er på vei tilbake til jobb.

Butikkmedarbeider Magnus Eggum Vestli ser klar forskjell på salget på lørdag og søndag. Foto: MARIE WIIK
Franchisetaker Richard Grefstad tror kundene får bedre tid til å snakke med medarbeiderne på bensinstasjonen, enn butikken. Foto: MARIE WIIK