Et enstemmig storting har flere ganger slått fast at hele landet skal tas i bruk når oljemilliardene hentes opp. Det ble oljeminister Tord Lien (Frp) minnet om da fire toppolitikere fra Trøndelag møtte statsråden torsdag morgen.

- Siden føringene for base- og driftsstrukturen i oljenæringen ble lagt på midten av 90-tallet, er det første gang vi opplever en større kostnadsinnsparingsrunde. Da må vi passe på at det første som ryker, ikke er det brede fotavtrykket oljenæringen har etterlatt seg over hele Norge. Det gjelder ikke bare årsverk, men også ledelse, kompetanse og beslutningsmyndighet, sier Stjørdals ordfører Ivar Vigdenes (Sp).

Bare toppsjefene på plass

Nylig besluttet Statoil å flytte hovedbasen for sjefsstillingen i Drift Nord fra Stjørdal til Harstad. I tillegg blir forskningsdivisjonen på Rotvoll i Trondheim slått sammen med teknologienheten i Stavanger. Toppsjefen skal ha base i begge byene.

De beslutningene har trønderpolitikerne forsonet seg med. Det de nå er opptatt av, er å hindre at Trøndelag utarmes ytterligere når organisasjonen under de to nye toppsjefene skal på plass.

- I forkant av de omorganiseringsprosessene Statoil nå kjører, hadde vi behov for å gi statsråden beskjed om at vi er fullt oppmerksomme på hva som er Stortingets klare føringer om at hele landet skal tas i bruk. Det er statsråden enig i, og det er vi glade for, sier Vigdenes, som selv har bakgrunn som politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet.

Sør-Trøndelags fylkesvaraordfører Arne Braut (Sp) understreker at Lien ikke har myndighet til å instruere Statoil.

- Men det er viktig at Statoil og andre selskaper blir gjort oppmerksomme på hva som er politisk ønskelig når de gjør sine omorganiseringer, sier han.

Større slagkraft

Sist uke hadde trønderpolitikerne et liknende møte med toppledelsen i Statoil. Partene har avtalt å møtes igjen etter at omorganiseringen er gjennomført om et halvår.

- Vi har vært tydelige overfor Statoils ledelse, som jeg oppfatter forsto veldig godt hva vi sa, sier fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik (Ap).

Fylkeskommunene i nord og sør har sammen med Trondheim, Stjørdal, Verdal og Orkdal etablert Petroleumspolitisk Utvalg, som skal gi regionen større tyngde og slagkraft i møtet med næringen og sentrale myndigheter.

- Det er et viktig signal fra oss som region at vi skal være på tilbudssida overfor oljenæringen. Vi skal rette til rette når det gjelder møteplasser, arealbehov og framtidige arbeidsplasser, sier Geir Waage, kommunalråd og gruppeleder for Ap i Trondheim bystyre.