– Vi liker å vise frem ting vi har laget, og så håper vi at andre kan bli inspirert til å lage andre ting, sier Øystein Smith.

Elektronikkstudenten ved NTNU er en av dem som i vår pønsket ut ideen til den utradisjonelle parkgrillen. Først var målet å få en mobil grill med trykkluftaggregat. Noe som er tvingende nødvendig når man vil grille i en hektisk eksamensperiode og ikke har tid til å vente på at engangsgrillen skal bli varm.

Vill idé

Ideen oppsto på Omega Verksted ved NTNU.

– Vi sitter ofte og synser og diskuterer, og vi er glade i komme med ville ideer. Så realiserer vi noen. Vi liker rett og slett å lage ting, sier Smith.

I dag og i morgen er grillen en av mange oppfinnelser folk kan stifte nærmere bekjentskap på Torget i Trondheim. Verdens største oppfinnerfestival - Makers Faire - er kommet til byen. Målet er å inspirere folk til å få frem skaperkraften.

Det er Atmel-gründer Alf-Egil Bogen som har tatt initiativet til å få Makers Faire til Trondheim. Han forteller om stor interesse for festivalen.

– De siste ukene har interessen tatt seg veldig opp, sier Bogen som tror på flere tusen besøkende i dag og i morgen.

– Melhus kommune har satt opp elleve busser for at elevene i kommunen skal få muligheten til å delta. Bare det er over 400 deltakere. Også fra Klæbu kommer det busser, legger han til.

Voksne blir som barn

Hva kan så besøkende oppleve om de legger turen innom Torget i dag eller i morgen?

Det riktige svaret, er litt av hvert. Partyvogna til de driftige NTNU-studentene er nevnt. Alle besøkende får også tilbud om å bli 3D-skannet. Resultatet sendes på e-post. Så kan manprinte en miniatyr av seg selv.

Det siste kan helt plutselig bli en slager når julebordssesongen starter om noen måneder.

– Jeg ser for meg at næringslivsledere vil stille seg først i køen så de kan lage små statuer av seg selv og sette på bordene, ler Bogen.

Og det er lek og moro som er det viktigste disse dagene. Det, og å pirre nysgjerrighet og skaperglede hos små og store.

– Det jeg ser aller mest frem til er å oppleve ungene når de blir veldig ivrige. Du vet, sånn som bare barn kan å «boble» når de liker det de holder på med.

– Jeg ser gjerne også at de voksne blir unger noen timer, sier Bogen.

Industriell revolusjon

For på Makers Faire er nemlig ikke utstillernes oppgave bare å vise seg frem. Skal nysgjerrigheten pirres, må folk få ta og føle på ting. De må få bygge. Biler og fly for eksempel.

Aktivitetene trenger ikke være avanserte. Da Bogen testet ut konseptet i forbindelse med fjorårets Pstereo-festival, var den mest populære aktiviteten å bygge ting med spaghetti og marshmallows.

Alt er likevel ikke bare lek og moro. Makers Faire omtales av flere som den tredje industrielle revolusjon, og Bogen håper Trondheim skal bli en viktig del av den.

– Jeg håper dette kan sette Trondheim på kartet. Vi har allerede blitt omtalt i flere internasjonale medier, og flere kommer for å dekke arrangementet i helgen, forteller han.

Skaperkraft

Målet er at festivalen skal bli en møteplass som knytter ulike kreative miljøer tettere sammen. Derfor legges festivalen til Torget, ikke til Gløshaugen. Fordi Bogen mener det siste ville gjort terskelen for å delta høyere. Og fordi utvikling, innovasjon og oppfinnelser ikke bare er teknologi.

Så hva vil det si å være en «maker»?

– Dette er folk som gjør ting selv og skaper noe. Hjemmebrygging av øl, treskjæring og å lage musikk. Se for deg den kraften man kan få om alle disse jobber sammen med teknologene. Jeg håper helgens festival blir startskuddet på det, sier Bogen.

En trykkluftkompressor veier noen kilo, og da er det praktisk med hjul på grillen. Foto: Frank Lervik
Kjekt og ha: Kjøleskapet hører selvfølgelig med på grilltur. Foto: Frank Lervik
Alf-Egil Bogen er initiativtaker og håper helgens festival vil inspirere folk til å skape noe. Foto: Frank Lervik
Går fort: Grillingen går kjappere og burgerne blir bedre når man bruker trykkluft mener NTNU-studentene Torgeir Alstad (t.v), Kristian Roaldsnes og Øystein Smith. Foto: Frank Lervik