Forrige uke kunne NTE melde at de nå skulle utbetale 79 millioner kroner til eierkommunene, der Steinkjer kommune er største medeier.

Dette kunne de gjøre etter et solid årsresultat for 2021 hvor konsernet kunne skilte med et driftsresultat på 602 millioner kroner.

– NTEs virksomhet skaper verdier som kommer lokalsamfunnet til gode, og for oss er det viktig å gi tilbake til det samfunnet vi er en del av, sa konsernsjef i NTE, Christian Stav, i en pressemelding som ble sendt ut forrige uke da årsregnskapet til selskapet var klart.

Av pressemeldingen gikk det frem at Steinkjer kommune i år vil få 12,5 utbyttemillioner inn på konto.

Utbyttet til kommunene vil endelig bli vedtatt når det er generalforsamling om få dager – den 20. mai.

Får en tredjedel

NTE var eid av Nord-Trøndelag fylkeskommune frem til 2018. Da tok kommunene som tidligere utgjorde fylket over eierskapet.

Siden da har gigantutbyttene uteblitt.

For mens Nord-Trøndelag fylkeskommune i 2013 fikk utbetalt et utbytte som nå ville tilsvart rundt 206 millioner kroner, lå det i fjor på 59 millioner. I år er utbetalingen 79 millioner kroner.

I den første grafen under vil du se hvor mye NTE faktisk har utbetalt i utbytte de siste ti årene. I den neste grafen er beløpene regnet om til 2021-kroner. Dette fordi et beløp på eksempelvis 100 millioner kroner i 2013 vil være verdt 121 millioner i 2021 som følge av prisstigning.

Merk at utbyttemodellen i selskapet har endret seg, slik at NTE tidligere betalte renter og avdrag på et lån hos Trøndelag fylkeskommune, mens de senere har betalt ut direkte utbytte.

Skulle NTE i dag betalt ut et utbytte til sine eiere tilsvarende 206 millioner kroner, ville Steinkjer kommune i år fått overført 32,4 millioner kroner. Dette er altså betydelig mer enn de 12,5 millionene de nå får.

Nordtrønderske kommuner kunne altså fått betydelig større summer i utbytte:

Taper milliardsum

Samtidig som utbyttet har gått ned, har selskapets lommebok blitt fylt opp.

I 2012 hadde NTE en egenkapital på 1,6 milliarder kroner. I 2021 lå egenkapitalen på 6,2 milliarder kroner, viser selskapets egne årsrapporter.

Selskapets utbyttepolitikk ble bestemt da kommunene tok over eierskapet.

Her ble eierkommunene enige om å forplikte seg til et utbytteplan for ti år da de overtok aksjene i selskapet. Utbyttemodellen var også nedfelt i transaksjonsavtalen med Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Utbyttepolitikken de ble enige om, innebærer at selskapet skulle opparbeide kapital for å kunne finansiere fremtidige investeringer og utviklingsgrep.

I motsetning til et privat eid selskap, vil det være en utfordring at kommunale eiere har begrensede muligheter for å tilføre selskapet kapital om det skulle være behov for det.

Eiernes holdning var derfor at alt av overskudd som ikke utbetales som utbytte er å regne som kapitaltilførsel i selskapet, og dette skal gi grunnlag for ytterliggere vekst.

Håpet er at dette skal gi grunnlag for enda større utbytter i fremtiden.

I tiårsperioden denne utbyttepolitikken gjelder, taper derimot nordtrønderske kommuner trolig en milliardsum i utbytte. For Steinkjer kommune er dette tapet på 150–200 millioner kroner, røft anslått.

NTE svarer

I lys av dette, har Steinkjer24 bedt NTEs konsernsjef i NTE, Christian Stav, om å svare på følgende:

«Dere skryter av å gi tilbake til samfunnet, men sett i lys av utbyttepolitikken i selskapet, er det ikke samfunnet/kommunene som i stor grad gir til NTE slik det er nå?»

Han har da kommet med følgende svar:

«NTEs virksomhet skaper verdier som kommer lokalsamfunnet til gode, og for oss er det viktig å gi tilbake til det samfunnet vi er en del av. I 2021 utgjorde NTEs økonomiske ringvirkninger 1,1 milliard kroner i regionen og over 2,3 milliarder kroner på landsbasis.

Alt overskuddet som ikke brukes til nye investeringer i fornybar energi og fiberbredbånd, utbetales til eierkommunene. Forslaget til utbytte for 2021, på 79 millioner kroner, baserer seg på eiernes utbyttepolitikk der et hovedmål er videre vekst. Eierne vil behandle styrets forslag til utbytte for 2021 på generalforsamlingen den 20. mai.»

Vil ikke pisse i buksa

Ordfører Anne Berit Lein (Sp), som representerer Steinkjer kommune som eier, svarer at det isolert sett hadde vært fint å nå ta ut utbytte på det nivået fylkeskommunen gjorde.

– Men vi må tenke større enn oss selv. Vi er i starten av et eierskap vi har i fellesskap. Her er det minst to eiermøter i året, så er det et løpende tema blant eierne hva vi ønsker. Vi vil være langsiktige, gode eiere. Da er det viktig at selskapet kan utvikle seg for å få enda større verdier til fellesskapet og mer verdier i Nord-Trøndelag, sier hun.

Anne Berit Lein (Sp) mener at det er viktig at selskapet får utvikle seg slik at det kan tilføre mer verdier til eierkommunene. Foto: LEIF ARNE HOLME

Av utbyttet som kommunen tar ut, settes 80 prosent av dette på et fond. Pengene som settes på fond kan gå inn som egenkapital i NTE om det blir behov for det.

Rentene fra fondet og de resterende 20 prosentene brukes til utviklingsarbeid i kommunen. I år er det bestemt at utbyttet skal gå til å styrke næringsarbeidet i kommunen. Kommunen har pålagt seg selv å ikke bruke utbytte på drift.

– Dette er en lang strategi for ikke å pisse i buksa for å holde varmen. Vi vil ikke sette det vi tar ut av utbytte i løpende drift, så vi blir avhengig av det. Vi bruker det på tiltak som utvikler Nord-Trøndelag eller engangstiltak som er med på å redusere driftskostnader. Så er det valgt litt ulike løsninger i kommune til kommune, sier hun.