Mandag morgen meldte Hovedredningssentralen på Twitter at en redningsskøyte og et redningshelikopter var sendt for å bistå, etter at en fritidsbåt fikk motorstans i området ved Valsøya ved Vallersund, nord i Ørland kommune.

De ble imidlertid sendt hjem igjen, da det var en annen båt i nærheten som kunne bistå med sleping.

Båten som hadde fått problemer var heller ikke noen fritidsbåt.

Ronny Helland Grønnli og hans tre kompanjonger på båten «Tamina» skjønte raskt at de var i alvorlige problemer. Både styring og drivkraft forsvant, og dermed var det bare å sende ut en nødmelding.

foto
Tamina, som eies av selskapet Frøy Akvaservice AS, ligger trygt til kai på Vasøya i Vallersund. Foto: Kåre Petter Sundet

– Utrolig lettelse

Det var et lettet mannskap om bord etter at slepetauet var festet.

– Det var en utrolig lettelse da vi fikk festet «redningstampen» fast i vår båt. Da kunne vi roe ned. Det var oppriktig hektisk og en nervøs stemning om bord da vi skjønte at vi nærmet oss et havari. Bergkantene på skjæret kom uhyggelig nært, sier Ronny Helland Grønnli som er fører av båten.

– Vi kunne ikke gjøre annet enn å kontakte Kystverket å anmode om hjelp, og det gikk ikke så lang tid før vi skjønte at redningen var nær. Jeg kjenner de to gutta på båten som dukket opp, og det er vel unødvendig å si at det var utrolig godt å se dem, sier Ronny som forteller at en liten sjekk nede i motorrommet avdekket hva som hadde skjedd.

foto
Ronny Helland Grønnli opplevde sitt livs mareritt da han merket at styringen og fremdrifta fra motoren forsvant fra båten. En nippel hadde røket og all hydraulikkolja havnet i kjølen på båten. Foto: Kåre Petter Sundet

En nippel på en hydraulikkslange hadde røket med det som resultat at all hydraulikkolja lå å fløt nede i kjølen av båten.

– Nå må vi bare få tak i en ny nippel for å fikse slangen. Deretter fyller vi på olje og starter opp. Da er vi i arbeid igjen, sier Ronny Helland Grønnli som har med seg tre gutter fra Portugal som mannskap. De tre er Falomdo Martin Gomes, Jorge Martins og Atavas Stomason.

Båten «Tamina» eies av Frøya-selskapet Frøy Akvaservice AS, som utfører service og transportoppdrag for oppdrettsnæringen.

foto
Arbeidshesten av en båt, Iona fra Mowi på Valsneset med mannskap, hindret at Tamina havarerte. Tamina ligger nå trygt i havn på Vasøya. Foto: Kåre Petter Sundet

– Gladhistorie

Også de to på redningsbåten «Iona» var lettet over at alt gikk så bra.

– Vi tok laus så snart vi fikk meldingen, og vi er utrolig lettet over at alt gikk så bra. Dette er en gladhistorie i vår hverdag, sier Elias Leiseth og Oskar Wikdahl.

foto
Redningsmenn, Oskar Wikdahl og Elias Leiseth, fra redningsbåten Iona fra Mowi, var meget godt tilfreds med at de fikk «redningstampen» om bord til mannskapet på Tamina. Foto: Kåre Petter Sundet