foto
Gammel stil. En vedovn fra tidlig 1900-tallet varmer opp den romslige stua. Foto: Joakim Reinaas

Boligannonsen hadde 10 567 visninger på Finn.no, forteller eiendomsmeglerfullmektig Christer Alexander Pedersen. 110 bestilte prospekt, og 32 dukket opp på visning.

- Det kan ta lang tid før jeg kommer borti en liknende eiendom, sier han.

Gikk for 4 millioner

Det idylliske bruket på 614 mål ved Jonsvatnet i Trondheim har verken WC eller bad, men ble lagt ut med en prisantydning på 2,8 millioner kroner. Da budrunden var over, var salgssummen kommet opp i 4 millioner.

- Eiendommen har vært vanskelig å prissette. Det omsettes sjelden slike eiendommer i Trondheim, sier Pedersen.

Han mener eiendommen appellerte mest til nevenyttige med sans for bynær bonderomantikk. Hovedhuset på 186 kvadratmeter har antikvarisk verdi klasse C, ifølge megleren. Det legger blant annet begrensninger på hvor store endringer som kan gjøres utvendig.

- Dette er et oppgraderingsprosjekt for den som ønsker å ta vare på den gamle stilen, sier Pedersen.

Kjøperne er en familie som har erfaring med å restaurere gamle hus, opplyser han.

Nedslitt

Det over 100 år gamle hovedhuset har stått tomt de siste par årene. Før det var bygningen utleid i flere år. Dersom de nye eierne ønsker en tidsmessig bolig, må de påregne betydelige kostnader. Eiendommen ligger langt unna det kommunale vann- og avløpsnettet, slik at eiendommen må ha eget avløpsanlegg med tett tank og gråvannsanlegg.

Bygningen har også råteskader, og er dårlig isolert. Eiendommen er regulert som landbrukseiendom. De nye eierne trenger derfor konsesjon fra kommunen for å kunne ta eiendommen i bruk.

- Noen som var innom på visning mente oppgraderingen ville koste en million, andre tippet to millioner, sier Pedersen.

Uthuset på gården, der utedoen befinner seg, er skakt og skjevt. Det samme gjelder stabburet. Til gjengjeld ligger eiendommen på en høyde og har uhindret utsikt over Jonsvatnet, og eierne har jakt- og fiskerettigheter. Dessuten vil de hvert år motta en betydelig erstatning fra kommunen forde begrensningene eiendommen ble pålagt da Jonsvatnet ble drikkevannskilde.