Appen Vaskehjelp lanseres i Trondheim fredag. Fra da av kan du via appen selv velge hvem som skal vaske hjemme hos deg, hvor mye, hvor ofte og når. Men det appen sikrer er at du betaler hvitt, og at både skatt og moms for tjenesten betales som det skal.

- Jeg fikk ideen for vel ett år siden, sier gründer Tonje Vanebo som også er produsent for MGP Jr-turneene.

- Jeg er i samme situasjon som mange andre, jeg jobber mye, reiser en del og har to små barn. Jula i 2015 kom jeg sliten hjem fra juleturneen til MGP og hadde behov for hjelp til å få vasket huset. Jeg slet derimot med å finne riktig vaskehjelp, de jeg fant jobbet enten svart eller de jobbet hvitt som jeg ville, men da var det gjerne komplisert og mye papirjobb, sier Vanebo som dermed satte seg ned og tegnet det hun mente var en god idé: Nemlig en enkel vaskehjelp-app.

Må betale tarifflønn

- Jeg satte meg ned med blanke ark og tegnet hvordan jeg ville hatt det. En app hvor vaskere kan legge seg inn med profiler og hvor de kan bestilles til oppdrag, og hvor en tredjepart tar seg av betalingen og all papirjobbingen. Jeg var sikker på at det måtte allerede finnes en slik app, men det gjorde det ikke. Jeg har sjekket i hele verden og ikke funnet noe tilsvarende. Det er jo for godt til å være sant, tenkte jeg. Jeg skjønte at dette burde jeg gå videre med, så jeg ringte først mine to fedre, min biologiske og min stefar, og spurte om de syntes dette var en god idé. Det syntes de begge to uten betenkningstid og både familie og venner ville bidra med finansiering, sier Vanebo.

Dermed var det bare å sette i gang.

- Det første jeg gjorde var å ta kontakt med advokat, det er veldig viktig for meg at appen ikke blir et sted for dumping. Vaskere som tar oppdrag gjennom appen kan ikke legge seg under tariff. De kan selv bestemme pris, men den kan ikke settes lavere enn 170 kroner timen. 25 prosent moms legges også automatisk på prisen, og så betaler vi dette på vegne av vaskeren, sier Vanebo som også har jobbet med å få på land en god forsikringsavtale.

-Vi har fått opprettet en forsikringsavtale som dekker alle oppdrag som går gjennom appen, sier Vanebo.

Kontor i Klæbu

Med det juridiske og forsikring på plass, måtte appen utvikles. Bli noe mer enn bare gründerens egne tegninger.

- Jeg begynte jo rett og slett med å google «Hvordan lage en app». Det endte med at jeg kom i kontakt med Evry som fikk tegningene mine og ut fra dem har laget en app. Dette var i mars i fjor, og fra da til nå har de brukt 2500 arbeidstimer kun på koding. Til sammen ligger det nok rundt 10.000 arbeidstimer bak utviklingen av appen. Jeg ante virkelig ikke at det var så mye jobb, sier Vanebo.

Vakehjelp.no har også flyttet inn i egne lokaler i Klæbu, og Vanebor har ansatt Berit Lian som kontorleder og Espen Gerhardsen som regionleder.

De har også vært opptatt av å ha vaskere klare til å ta oppdrag før lanseringen.

By etter by

- Jeg la tidlig ut en forespørsel, og 1500 vaskere registrerte seg med det samme. Men da vi forlangte at alle skulle ha et organisasjons nummer forsvant dessverre 90 prosent av dem. Nå har vi derimot nok vaskere til at vi kan sette i gang, sier Vanebo og viser frem hvordan appen fungerer.

- Som kunde registrerer du en profil, legger inn adressen din og hva og når du vil ha vasket, om det er fast ukentlig vasking, rundvask eller flyttevask. Da ser du hvem som er ledig og kan bestille vasking. Etter bestilling kan du chatte med vaskeren for å avtale nærmere hva jobben går i. Etter at jobben er gjort gir du vaskeren en rating, og betalingen går gjennom oss, sier Vanebo som først gir tilbudet til trøndere.

- Vi lanserer først i Trondheim, så tar vi by etter by i løpet av året. Vi har også laget appen slik at den lett kan brukes i andre land, jeg ser for meg lansering i både Sverige og Danmark etter hvert, sier Vanebo.

Første vaskehjelp-app: Appen lanseres fredag, da kan du opprette profil. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Pris og tid: På appen kan du selv bestemme hvor lang tid vaskingen skal ta og pris - bare det er mer enn tariff. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen