For noen uker siden oppdaget de annonsen, og tok kontakt med utleier via e-post. Han svarte på engelsk, og fortalte at han hadde kjøpt leiligheten som feriebolig for seg og sin familie, men at han på grunn av økonomiske problemer må leie ut leiligheten.

Samme mann har skrevet en tilsvarende e-post som svar på en annen leilighet i Bergen, da Thomas Bjørnestad kontaktet ham, noe bt.no har skrevet om tidligere.

- Det var først uvirkelig at en leilighet akkurat der skulle koste 8 500. Vi sendte e-post frem og tilbake, han skrev at mange var interessert, men at han og konen helst ville leie ut til jenter. Vi stod derfor øverst på listen, sier bergensstudenten til bt.no.

Fikk leiligheten

De sendte flere e-poster frem og tilbake. Jentene fikk til slutt tilslaget på leiligheten.

- Det var supergøy. Alt var klart, og jeg hadde vært i banken og lånt penger til depositumet, sier 24-åringen.

Hun følte seg likevel såpass usikker på det hele at hun gikk innom DNB for å spørre om råd før hun overførte pengene.

- En av de ansatte forsikret meg om at kontrakten var gyldig, firmaet fantes og at kontoen pengene ble overført til tilhørte firmaet. Jeg spurte også om ikke de kunne overføre der i kassen, men hun anbefalte meg å gjøre dette hjemme på egen hånd, sier studenten.

Egen konto

Informasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø hos DNB sier at ved slike tilfeller anbefaler DNB kunden å opprette egen depositumkonto.

- Vi har en depositumkonto der både pengene til leietaker og huseier er sikret. Hvis det oppstår konflikt blir pengene ikke overført til noen av partene før den er løst. Hvis folk opererer med depositum utover det, har ikke vi noe ansvar eller rådgivning. Da er man på utrygg grunn, sier Dalsbø til bt.no.

Leiligheten nylig solgt

At jentene har blitt lurt, kan daglig leder Dag Jonny Johannessen i DNB Eiendom på Bryggesporen bekrefte. Han solgte leiligheten for noen uker siden, og for kjøper har det aldri vært meningen å leie ut leiligheten.

- Jeg synes det er veldig uheldig, at det skal være så lett tilgjengelig for andre å bruke bildene i svindelsaker som dette, sier megleren.

Trolig er bildene hentet rett fra salgsannonsen.

- Det er vanskelig å gjøre noe med både for oss som megler og han som selger, sier Johannessen.

Jentene forteller de har vært og sett på leiligheten i C. Sundtsgate, som for tiden står tom.

- En norsktalende mann viste meg rundt, sier en av studentene.

Megleren forstår ikke hvordan jentene kan ha vært på visning i leiligheten.

- Det har ikke vært noen visning fra vår side. Jeg er heller ikke kjent med at verken kjøper eller selger har vært til stede i leiligheten den dagen, sier han.

Krever pengene tilbake

Jentene betalte depositumet forrige onsdag. Nøklene skulle komme i posten mandag, men mer enn en uke etter har de fremdeles ikke kommet. Etter å ha sett bildene av samme leilighet på bt.no, skjønte studentene at de var blitt lurt.

- Jeg har prøvd å anmelde det til politiet, men de har ikke hatt tid til å ta i mot anmeldelsen. Banken sier også at ikke de kan hjelpe meg, sier studenten, som nå er fortvilet.

Hun har krevd pengene tilbake av utleieren, og har fremdeles et håp om å få dem tilbake.

- Det er utrolig mye penger for meg, og jeg trenger fremdeles leilighet i Bergen. Det er helt forferdelig, sier hun.

Skal bo der selv

De nye eierne tok kontakt med megleren etter å ha sett bildene på bt.no.

- Vi skvatt litt da vi så at den var til leie, sier Kjell og Helle Breivikås, som har kjøpt leiligheten.

De skal flytte inn 1. september, og har ingen planer om å leie den ut.

- Det er helt forferdelig at man skal bli lurt på den måten der, sier Kjell.

- Hva synes dere om at leiligheten har vært til leie i nettannonser?

- Jeg skjønner ikke at det er mulig. Noen må jo kontrollere dette. Vi kjente igjen bildene, de var i salgsannonsen da vi kjøpte, sier han.

- Utrolig trist

Daglig leder i Eiendomsnett, der denne annonsen ble lagt ut, er på ferie, og kan ikke kommentere detaljer i saken.

- Denne enkeltsaken kjenner jeg ikke til. Det er utrolig trist om det viser seg at disse jentene er svindlet, skriver Stein Ove Ødegård i en e-post til bt.no.

Annonsen er i ettertid slettet fra Eiendomsnett. Nettstedet har manuell godkjenning av annonser for utleieboliger, i tillegg til at utenlandske ip-adresser sperres.

- Hva skjer med svindelannonser som likevel blir publisert?

- Da vil vi forhåpentligvis få beskjed om fra dem som har henvendt seg til annonsøren. Annonsen blir slettet, og lagt i et svindelregister. Deretter sperrer vi annonsøren fra å legge ut flere annonser hos oss, sa Ødegård til bt.no tidligere denne uken.

- Vær på vakt

Politiadvokat Jul Fredrik Kaltenborn i Økokrim sier denne typen bedragerier antar stadig nye former.

- Det er viktig at man er på vakt. Nordmenn har vist seg å være et lett offer. Vi har mye penger, mange har internett, og vi legger mye ut på sosiale medier. I tillegg er vi identifiserbare via skattelistene, sier Kaltenborn.

Økokrim går vanligvis ikke videre med slike saker.

- Jeg oppfordrer folk til å være aktsomme, sier han.

Bt.no har prøvd å komme i kontakt med mannen bak annonsen, uten å lykkes.