Odd Reitan er igjen Norges nest rikeste person med en formue på 48 milliarder kroner, viser listen som Kapital la frem torsdag.

Reitan har bare John Fredriksen foran seg på listen, og har ifølge magasinet økt formuen med fem milliarder sammenlignet med fjorårets liste.

- Nytt av året er Reitan Kapital, et investeringsfond på over én milliard kroner som tar sikte på å ivareta og utvikle de finansielle verdiene for virksomheten og fremtidige generasjoner. Kall det gjerne Reitans eget oljefond, skriver Kapital i sin beskrivelse av Reitangruppen, som også omfatter Rema 1000, internasjonal kioskvirksomhet, eiendom og drivstoffselskapet Uno-X.

Magasinet tar mål av seg å kartlegge den reelle formuen til personene på listen, noe som gjør at verdiene ser annerledes ut enn på skattelistene.

Rema-gründeren tillegges hele familieformuen, selv om sønnene Ole Robert og Magnus eier hver sin tredel av selskapet. Dette er fordi faren kontrollerer selskapet gjennom de stemmeberettigede a-aksjene.

Havbruk

Det samme gjelder den neste trønderen på listen, Salmar-gründer Gustav Witzøe fra Frøya, som har ellevteplassen på Kapitals liste. Selv om det formelt er sønnen Gustav Magnar Witzøe som eier de fleste aksjene i familieselskapet Kvarv, så har senior beholdt makten gjennom a-aksjene.

Frøyværingen står oppført med en formue på 18,5 milliarder kroner, som er en økning på to milliarder kroner fra i fjor. Witzøe-familiens sjømatinvesteringer forvaltes gjennom Kvarvs datterselskap Kverva, som blant annet eier 53,4 prosent av Salmar.

foto
Vokser: Gustav Witzøe kunne nylig ta i mot Salmars første havmerd til Frøya. Oppdrettsgründeren har økt formuen med to milliarder det siste året, ifølge Kapital. Foto: Terje Svaan

- Til tross for at Salmar-aksjen har gått ned på børsen det siste året, etter en eventyrlig utvikling i årene før, har Kverva en rekke andre eierposter i sjømatselskaper med samlet verdi på om lag fem milliarder kroner, skriver magasinet.

De neste trønderne på listen er eiendomsinvestor og RBK-styreleder

Ivar Koteng

, havbruksgründeren

Helge Gåsø

fra Frøya, eiendomsinvestor Per Frost og den USA-baserte

teknologigründeren Are Traasdahl

fra Orkdal.

foto
Tredjeplass: Formuen til eiendomsinvestor Ivar Koteng har økt med 300 millioner kroner det siste året, ifølge Kapital. Foto: jens petter søraa

Fem nye milliardærer

En av nykommerne er den mediesky eiendomsinvestoren Francis Hay, som til nå har «klart å snike seg under radaren», ifølge Kapital. Nå er han med på listen for første gang, med en anslått formue på 1,4 milliarder kroner.

Hay har gjennom en årrekke bygd seg opp til å bli en av de største eiendomsbesittere i Trondheim, og gjennom Norinvest eier han både kontoreiendommer, boliger og flere hoteller.

foto
Mediesky: Eiendomsinvestor Francis Hay har gått under radaren, ifølge Kapital. Nå er han på listen over Norges rikeste. Foto: Glen Musk, Adresseavisen

Restaurantsuksess

Tre andre trønderne som for første gang står oppført med milliardformue, er Egon-eierne Roger Halshamn, Gerhard Nordberg og Olav Fallan. I motsetning til Hay er de gjengangere på listen over Norges 400 rikeste, men det er første gang de går fra ni- til tisifret formue.

Egon-kjedens morsselskap Norrein hadde i fjor en samlet omsetning på drøyt 1,2 milliarder kroner, der restaurantkjeden står for det aller meste.

De tre hovedeierne er alle gode for 1,1 milliarder kroner, og deler dermed plass på Kapitals liste med Grilstad-eierne Anton og Erling Jenssen.

foto
Opp: Roger Halshamn er en av de tre Egon-eierne, som i år står oppført med milliardformue. Foto: Richard Sagen, ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665

På samme plass kommer også Finn Sinkaberg, som er største eier i oppdrettsselskapet Sinkaberg-Hansen i Rørvik. Han har økt sin formue fra 650 millioner til 1,1 milliarder, og rykker dermed også inn i milliardærklubben.

En rekke andre trøndere er også inne på Kapitals liste over Norges 400 rikeste, med formuer like under milliarden. Det gjelder blant annet eiendomsinvestor Øyvind Christensen og tidligere Salmar-sjef Leif Inge Nordhammer.