- Jeg stiller spørsmål ved livsgrunnlaget til selskapet, sier Olaisen, som er analytiker hos ABG Sundal Collier.

Oljeteselskapet la torsdag frem resultatene for tredje kvartal som viste et underskudd før skatt på 202 millioner kroner.

EMGS innkalte også til ekstraordinær generalforsamling der eierne blir bedt om å gå inn med opptil 278 millioner kroner i ny aksjekapital for å sikre videre drift, og samtidig utsettes forfallstidspunktet for et obligasjonslån med tre år.

Olaisen sier at han hadde forventet tiltak fra selskapet, men at de gjør mer en markedet hadde trodd. Investorene på Oslo Børs svarte med å sende aksjen ned over 20 prosent i løpet av formiddagen torsdag.

- Hull i bøtta

Olaisen sier at det grunnleggende problemet til selskapet at de fortsetter å tape penger. Hittil i år har selskapet hatt et underskudd før skatt på over 430 millioner kroner.

- De heller mer penger i bøtta, men pengene renner bare ut av hullet i bunnen. Hvis det fortsetter sånn, så må de fylla på bøtta igjen neste år, sier Olaisen, som ikke ser tegn til at situasjonen skal bedre seg.

EMGS kan ved hjelp av elektromagnetisk teknologi (EM) avdekke mulige olje- og gassforekomster under havbunnen, men nedturen i oljebransjen har ført til at teknologien er langt mindre etterspurt blant oljeselskapene.

- Etterspørselen var ikke veldig sterk når oljeprisen var høy, så jeg stiller store spørsmål ved om selskapet overlever i en nedtur. Det ser ikke ut som det er liv laga, sier Olaisen.

Han tror enden på visa blir et oppkjøp av selskapet til en veldig lav pris.

Tror på oppkjøp

Analytiker Christian Yggeseth hos Arctic Securities er med positiv til fremtidsutsiktene for selskapet, men i likhet med Olaisen tror han de kan bli kjøpt opp. Han sier at grepene som selskapet varslet torsdag er både fornuftige og riktige.

- Vi lever i en verden der letebudsjettene til oljeselskapene er lave, men vi tror det vil bedres fra 2017 og utover, og at selskapet sannsynligvis vil stå en bedre posisjon, sier Yggeseth, som sier at EMGS har en spennende teknologi.

- Jeg blir ikke overrasket hvis det selskapet gjorde i dag utløser et oppkjøp, sier Yggeseth, med henvisning til at verdien ble redusert med en femdel.

- Det er ingen hemmelighet at EM-teknologi på egen hånd er vanskelig, og de hører hjemme i et seismikkselskap, sier han.

Yggeseth tror at selskaper som Schlumberger, PGS og TGS kan være aktuelle kjøpere.

Ny kontrakt

Torsdag ettermiddag varslet EMGS at de har mottatt en oppdrag utenfor kysten av India verdt 130 millioner kroner, og deretter hentet aksjen seg litt inn etter fallet på formiddagen.

Arbeidet skal utføres med spesialskipet «Boa Thalassa» og vil pågå i rundt to måneder, ifølge selskapet.