Dermed fikk Norske Skogs nye storaksjonær det som de ville.

Valgene skjedde under den ekstraordinære generalforsamlingen i selskapet nå onsdag ettermiddag, med et overveldende flertall av stemmene.

Papirkonsernets største eier er nå selskapet GSO Capital Partners, som kontrolleres av det amerikanske investeringsselskapet Blackstone.

Det var GSO som sammen med et annet Blackstone-kontrollert selskap, Cyrus Capital Partners, krevde ekstraordinær generalforsamling for å få valgt nye styremdlemmer.

Britiske Owen er partner i advokatfirmaet DLA Piper, mens Hoff er finansdirektør i oljeservicekonsernet Bergen Group.

Trakk seg

GSO krevde opprinnelig at tre av fem aksjonærvalgte styremedlemmer skulle byttes ut, men valgkomiteens leder, Dag J. Opedal, konstaterte at forslaget som til slutt lå på hans bord var på Owen og Hoff.

De sittende styremedlemmene Ole Enger og Karin Bing Orgland varslet tidligere at de ville trekke seg.

De to har har støttet den såkalte Ad hoc Gruppen og GSO har krevd at de mått skiftes ut.

Valget av Owen og Hoff foregikk dermed ikke uten protester fra nettopp Ad hoc Gruppen - og det måtte skriftlig avstemming til blant aksjonærene.

Gjeldskrise

Bakgrunnen for det ekstraordinære eiermøtet er gjeldskrisen som Norske Skog har havnet i. Selskapet varslet i høst at de ikke klarer å betjene obligasjonslån som forfaller i 2016 og 2017 på til sammen tre milliarder kroner, uten en større restrukturering av gjelden.

GSO er også den største eieren av de usikrede obligasjonslånene som forfaller i 2017, og selskapet kjøpte seg opp til å bli største eier i Norske Skog etter at ledelsen la frem en plan som betød utsettelse og sletting av gjeld.

Ifølge Bloomberg har GSO også solgt kredittforsikringer knyttet til gjelden, og en slik gjeldssletting kan bety at de må betale ut forsikringspenger til investorer som har forsikret lånene sine.

Et par dager før jul ble det i stedet offentliggjort at Norske Skog-ledelsen hadde blitt enige med GSO og Cyrus om et nytt forslag til restrukturering av gjelden. Denne planen skal de øvrige obligasjonseierne nå ta stilling til.

En annen gruppe av obligasjonseiere, omtalt som Ad Hoc Grupperingen, har derimot advart de øvrige aksjonærene mot GSOs planer.

Denne grupperingen skal blant annet bestå av den finske forsikringsgiganten Sampo og fondene Bluecrest og Marathon. De skal representere 62 prosent av kreditorene i Norske Skogs største obligasjonslån på 2,8 milliarder kroner, med forfall i 2019. Disse lånene skal ha større sikkerhet enn lånene som forfaller i 2016 og 2017.

Norske Skogs fabrikk på Skogn har nytt godt av en lavere kronekurs, men en gigantisk gjeldspost i konsernet samt et fallende globalt papirmarked har skapt store problemer for konsernet. Foto: LEIF ARNE HOLME, Adresseavisen