Frøya Næringspark vartet opp med sightseeing fra privatfly, skjærgårdscruise og flotte middager da de mandag fikk besøk av to innkjøpere fra Sør-Koreas største importselskap for sjømat. Under forhandlingene ytret koreanerne ønske om å kjøpe 1200 tonn kongsnegler i året.

Frøya næringspark har tro på god kundebehandling, og det tre dager lange besøket til Mr. Boo Suk Jang og Mr. MJ Song fra selskapet Dongwon kostet nærmere 40 000 kroner. Disse koreanerne kan skaffe sneglefabrikken, som «Su San Norway A/S» starter opp innen utgangen av året, millionavtaler i Asia.- Mr. Lee er et scoop for oss! Det var han som gjorde koreanerne nysgjerrige på Frøya. En avtale med Dongwon kan også vekke interessen til Kina og Japan. To tredeler av verdens befolkning bor i Asia, og de elsker sjømat så dette er gull, sier styreleder i Frøya Næringspark AS, Olaf Reppe.Han legger til at straffetoll på eksport av norsk laks til EU tvinger dem til å se mot nye markeder.- Nordmenn har det i ryggmargen at de skal produsere først og selge etterpå. Nå tenker vi marked først, sier Reppe.

Skaper god dialog

Etter et halvt år med prøvefiske av kongsnegl ble det i september slått fast at forekomsten var langt større enn forventet.- Golfstrømmen skaper optimale forhold for kongsnegler. Vi kan fiske året rundt fra Møre til Nordland, sier medeier i næringsparken, Kolbjørn Jektvik.Det viktigste for koreanerne er kvalitet, renhet og natur. Næringsparken ønsker derfor å vise dem lokaliseringen, det klare vannet, utstyret og metodene de bruker.- Hvorfor bruke så mye penger på kundepleie hvis det er kvaliteten på sjømaten som er viktigst for koreanerne?- For asiater er det avgjørende å ha en god forretningsdialog, og et fjes bak avtalene, sier Jektvik.Han mener politikerne nå må få øyene opp for omfanget av næringsvirksomheten på Frøya.- 20 prosent av de 500 000 tonn med laks som produseres i Norge hvert år slaktes på Hitra-Frøya, og vi har forutsetninger for å produsere enda mer.Eierne har tro på det «globale matfatet», der få produserer mye mat og selger til hele verden.- Folk etterspør kvalitetsmat. Vi får nesten daglig henvendelser fra Sør-Korea, sier styreleder Reppe.

I privatfly fra Værnes

Mr. Jang og Mr. Song har vært på farten i snart to uker. Før Frøya gikk turen til England og Irland.- Det er første gangen jeg er her. Nordmenn virker så ærlige og greie å ha med å gjøre, sier Mr. Song.På Værnes står leder i Frøya Nye Næringsforening, Audun Klev, klar med småfly for å frakte gjestene til Frøya.- Vi ga dem en sightseeing over hovedøya og småøyene rundt, sier han.På Nesset viser han stolt frem det sørkoreanske flagget som vaier side om side med det norske.- Temperaturen her og hjemme er ganske lik, men det blåser så kaldt her, sier Mr. Song idet vi går om bord på den 65 fot store «MS Frøysprint» som er leid inn for anledningen. Etter besøket på lakseslakteriet på Ulvan blir det omvisning på oppdrettsanlegget på Mannbruholmen.- Tenk, det er 42 000 laks i hvert basseng, dette har jeg aldri sett før! Dette gir meg masse kunnskap, sier Mr. Song imponert.- Det er laks og kongsnegler som er mest interessant for oss. Vannet ser veldig rent ut, ikke noe forurensning, legger han til.Det er bare to år siden Korea begynte med lakseimport, og fremdeles er fisken forbeholdt de rike. Kongsnegler blir imidlertid solgt på de fleste barer.- Vi spiser dem med en sterk chilisaus ved siden av ølen, sier Mr. Song.- Og vi drikker mye øl, flirer han.Mr. Lee gjør alt for å promoterer Norges renhet i Korea. På riksdekkende tv har han uttalt at «skjærer du deg i fingeren i Korea kjøper du desinfeksjonsmiddel. I Norge stikker du bare fingeren i vannet i to minutter». Foruten nudler og sjømat er 68-åringen forbundet med veldedighet.

Øde landskap

Ved fyrtårnet på Sula speider Mr. Song utover skjærgården.- Det er jo ingen mennesker her! Seoul har 12 millioner innbyggere, sier han.- Hva gjør egentlig folk her, undrer kollega Mr. Jang.På «Sula Terna pub» er det ikke et menneske å se, men norsk øl faller i smak, og Mr. Jang begynner så vidt å diskutere forretninger med Kolbjørn Jektvik.

Lettet stemning

Båten fortøyes ved restauranten «Den Muntre Matros» på Mausund. Gjestene lasser på med bacalao, saltfiskballer, ferskfiskballer, rotstappe, og stekt kveite. Ikke alle er like stø i engelsk og praten går smått. Etter et par vinglass og snakk om mattradisjoner, krigshistorie og arbeidshverdagen i Sør-Korea, sier Mr. Jang plutselig:- Jeg skulle gjerne startet forhandlingene med dere nå jeg!Eierne av næringsparken ser forundret på hverandre og skuldrene senkes ti hakk.- Hørte dere? Jeg tror avtalen er i boks, sier Audun Klev. - Beklager den dårlige engelsken min, sier Mr. Jang.- Ta det helt med ro, vi forstår hva du sier, beroliger Klev.- Det er mange som er ute etter en kontrakt med Norge og jeg håper vi får til en win-win-situasjon, sier Mr. Song.Ingen avtale var underskrevet da koreanerne satte kursen hjemover onsdag morgen.- Dialogen er meget god og intensjonsavtalen er i boks, sier John Morten Bayer, som er Mr. Lees høyre hånd. Koreanerne har gitt uttrykk for at de ønsker å kjøpe 1200 tonn kongsnegler i året fra «Su San Norway A/S».- De ønsker å kjøpe sneglene ferdig kokt og rensket. Kjøttet utgjør bare 16 prosent av hele sneglen så det sparer dem for fraktkostnader, sier Reppe.I dag flyr det kun to fly med sjømat fra Norge til Asia hver uke. Mr. Lees mål er å sende to fly om dagen - da må flyplassen på Frøya utbedres.- I dag sender vi fisken med trailer til Gardermoen. Skal vi øke produksjonen og beholde kvaliteten må vi begynne å frakte med fly, forklarer Jektvik.Den 800 meter lange rullebanen må firedobles, og i tillegg må det bygges ut fasiliteter med kjøle- og fryseanlegg. Sneglefabrikken trenger også 30 heltidsfiskere og like mange foredlere. - Dette blir de største utfordringene fremover, sier Kolbjørn Jektvik.

Foto: HANNE METTE WALHOVD
Foto: HANNE METTE WALHOVD