21 minutter tok det å selge de 35.000 billettene til Bruce Springsteen-konserten i Granåsen 26. juli. Med en pris per billett på 855 kroner uten avgiftene, eller 1245 for en av de få billettene på sittetribune, blir det rundt regnet 30 millioner kroner i inntekter.

Men moroa har også solide utgiftsposter.

Les også: Bruce i byen kan bety 50 millioner for næringslivet

Reisefølge på 300 personer

For eksempel:

- En artist i dette kaliberet overlater ikke rigging, lys, lyd og produksjon til andre. Derfor kommer han til Trondheim med et reisefølge på rundt 300 personer som starter rigging tre-fire dager før konserten og bruker omtrent like lang tid i etterkant for å rigge ned, sier Stein Vanebo i Trondheim Concerts som arrangerer Bruce Springsteen-konserten i samarbeid med verdens største konsertarrangør, Live Nation.

Å få The Boss til Trondheim handler mye om økonomi, både direkte og indirekte.

Trondheim Concerts entret for alvor scenen som konsertarrangør i 2015 med et knippe norske og internasjonale stjerner til Sverresborg Arena. Selskapets regnskap for 2015 viser overskudd for første gang siden 2012.

Les også: Slik kommer du deg til og fra konserten

I pluss etter Sverresborg

Fjorårstallene er ikke ferdigbehandlet av revisor, men ifølge styreleder Mård Askim i Trondheim Concerts AS ligger selskapet an til et overskudd på rundt 1,5 millioner kroner på en omsetning i underkant av 30 millioner. 50 000 løste billett på konsertene arragert av Trondheim Concerts i fjor.

- Hva betyr det positive resultatet fra Sverresborg-konsertene for at dere nå har fått Springsteen til Trondheim?

- Ikke så mye ut fra hva vi tjente. Men at vi går i overskudd er klare indikatorer på at vi lykkes. Slike stjerner vil ha utsolgte konserter, og det er viktig å kunne vise til at vi har levert det for andre, sier Askim.

Les også: Takker det trønderske konsertpublikummet

Søker ikke støtte

Trondheim Concerts AS eies og drives av fem personer som alle er medeiere i selskapet uten øvrige ansatte. I tillegg til Stein Vanebo og Mård Askim, er de Børge Rødli, Heidi Davidsen Digre og daglig leder Kristian Digre. Alle med andre jobber utenfor Trondheim Concerts AS.

- Vi gjør dette på hobbybasis. Det er ikke store overskudd å hente i denne bransjen. Hadde det vært dét, kunne vi hatt dette som fulltidsjobb, sier Vanebo.

Han sier Trondheim Concerts av prinsipp ikke søker offentlig støtte.

- Vi er en kommersiell aktør som ikke vil ødelegge for festivaler og lignende som er mer avhengig av offentlig støtte. Vi leier inn selskap som tar seg av sikkerheten og et idrettslag til serveringen, men ellers har vi ingen som jobber for oss, sier Vanebo.

Les også: Disse låtene vil han spille

Skal oppleves sømløst

Dermed er eneste inntekter billettsalg og servering. Sistnevnte utgjør ikke så mye som man kanskje tror, ifølge styreleder Askim. Dette er ifølge ham konserter der folk kommer for å høre musikk og tar seg en øl, og ikke motsatt.

Men 30 millioner kroner i billettinntekt. På én konsert. Greit overskudd det, eller? Å, nei da, er Askims klare svar:

- På så store produksjoner, med så store kostnader, på en arena som ikke har vært prøvd før, blir vi absolutt ikke rike. I tillegg til produksjonskostnadene, må vi også regne med at det kan bli kostnadskrevende å rette opp eventuelle feil på arenaen på en måte som gjør at publikum ikke merker om noe ikke har gått som planlagt, sier han.

Honoraret

Blant de antatt aller største utgiftene er honoraret Bruce Springsteen får. Dette må Trondheim Concerts AS sammen med Live Nation stille garanti for i bookingen.

Mens de største norske artistene kan ligge på et honorarkrav mellom en halv og én million kroner, skal det andre boller til i verdensligaen. Ifølge Bergens Tidende tok Sir Paul McCartney 22 millioner for å opptre på Valle Hovin i 2004. I 2014 skrev Adresseavisen om at Rolling Stones ba om honorar på fem millioner dollar (31,5 millioner kroner med 2014-kurs) til sitt gigantshow.

Før billettene ble revet vekk, var det fortsatt en viss økonomisk risiko for Trondheim Concert å kapre verdensstjernen til Trondheim.

Hemmelig

- Hver gang vi arrangerer konserter så risikerer vi. Det som blir av overskudd går til firmaet slik at vi også senere kan stille garantier for slike stjerner, sier Vanebo.

- Hvor mye får Springsteen i honorar for konserten?

- Nei, det får du ikke vite. Det verken kan eller vil jeg kommentere, sier Vanebo.

Vi spør styreleder Askim om det samme.

- Nei du, hadde jeg fortalt deg det ville det ikke blitt flere konserter med store artister i Trondheim. Kanskje ikke engang konserten i Granåsen 26. juli, sier han og forklarer at det er ikke vond vilje, men strenge avtaler avtalepartene imellom som hindrer slike opplysninger i å komme ut.

Stein Vanebo i Trondheim Concerts Foto: Richard Sagen
26. juli holder Bruce Springsteen konsert i Trondheim. Billettene ble utsolgt på 21 minutter. Foto: MARIO ANZUONI, Reuters