Opplevelsessenteret som planlegges vil bli på 400 kvadratmeter. Her vil lakseoppdrett bli forklart via interaktive skjermer og multimedial teknologi. NTNU Vitenskapsmuseet vil stå for driften av opplevelsessenteret som vil få navnet See Salmon.

I fjor høst publiserte Adresseavisen, Fosna-Folket og Hitra-Frøya en artikkelserie om hvordan mat fra havet kan redde verden

Kan åpne i 2020

Oppdrettsselskapet Refsnes Laks AS i Åfjord står bak planen om opplevelsessenteret. Refsnes Laks planlegger å bruke 20 millioner kroner for å bygge See Salmon. Powerhouse, bygget som opplevelsessenteret skal ligge i, skal stå ferdig i mars 2019. Opplevelsessenteret vil trolig stå ferdig om lag et år senere.

- Vi håper at vi kan åpne dørene tidlig i 2020, sier Jon Refsnes, adm.direktør i Refsnes Laks.

LES OGSÅ: Slik skal Trøndelag brødfø verden i 2050.

- Vi er klare til å starte bygging med det samme, men vi er avhengig av «ja» fra Fiskeridirektoratet til en såkalt visningskonsesjon for lakseoppdrett. Når vi får avgjørelsen fra myndighetene, trenger vi cirka 12 måneder til å bygge See Salmon, sier Refsnes.

Ikke akvarier

Han sier at målet er å tilby publikum en spennende opplevelse som gir kunnskap om en av de viktigste og mest suksessrike næringene i regionen.

foto
Laks i byen: Oppdrettsselskapet Refsnes Laks i Åfjord har tatt initiativ til det som fra 2020 kan bli et opplevelsessenter for lakseoppdrett på Brattøra i Trondheim.

Lakseprodusenten sier at det ikke vil bli akvarier eller tanker med laks i opplevelsessenteret.

- Vi har vurdert det, men av hensyn til fiskevelferd, må et slikt akvarium være så stort, at vi har funnet ut at det ikke er forsvarlig. Vi tror likevel at skjermer som viser bilder i 180 grader, vil gjøre dette til en spennende opplevelse. Her vil vi vise reisen som laksen gjennomfører, fra den blir satt ut i en merd i sjøen, til den ender opp på matbordet et sted i verden. Her skal vi inkludere inntrykk fra omgivelsene på sjøen, sier Refsnes.

LES OGSÅ: Powerhouse blir fryktelig høyt, men ingen katastrofe

Han legger til at de arbeider med en løsning med å overføre direktebilder fra oppdrettsanlegg til opplevelsesssenteret.

Besøk på merdekanten

- Vi skal lage opplegg som tilpasses kunnskapsformidling til skoleelever og studenter. Vi er veldig glade for at vi har fått NTNU Vitenskapsmuseet med på laget, sier Refsnes.

Ifølge Jon Refsnes vil opplevelsessenteret på Brattøra få en forlengelse i oppdrettsanlegg som blir tilpasset for å ta imot besøk. Refsnes Laks har hovedkontor i Stokksund i Åfjord, og har oppdrettsanlegg flere steder på Fosen.

Til planleggingen av See Salmon har Refsnes Laks knyttet til seg bedrifter som har ekspertise på opplevelsesdesign, opplevelsesbasert kommunikasjon og filmproduksjon.

Powerhouse

Powerhouse, med adresse Brattørkaia 17a, bygges av eiendomsselskapet Entra. Bygget blir på 18 500 kvadratmeter. Foruten opplevelsessenteret for laks, planlegger Entra et eget opplevelsesrom om bygget som skal produsere langt mer energi enn det forbruker.

LES OGSÅ: Enova flytter til Powerhouse

foto
Ruver: Powerhouse skal stå ferdig i mars 2019. Rockheim er lengst til venstre på illustrasjonen, mens Powerhouse, nummer to fra høyre, vil se slik ut, når Brattøra betraktes fra sjøsiden.

Solceller vil produsere 650 000 kilowattimer mer enn det vil bruke. Til nå har fire store virksomheter leid seg inn i kontorbygget: Oljeselskapet Teekay, entreprenørbedriften Skanska, statlige Enova og IT-selskapet Sopra Steria.