Riksmekleren har kalt inn Fellesforbundet og NHO Reiseliv til tvungen mekling etter at Fellesforbundet tirsdag brøt den frivillige meklingen om Riksavtalen.

Fristen for den tvungne meklingen går ut ved midnatt natt til søndag 24. april. Det skriver NTB. Ved hotell Britannia i Trondheim er det varslet plassfratredelse for 104 ansatte.

Det utgjør cirka en tredjedel av staben, sier hotellsjef Mikael Forselius.

– Vi må ikke stenge, men dessverre redusere driften. Det medfører utfordringer, sier Forselius til MN24.

Rammer Trøndelag

Hotellet har totalt 480 ansatte, men mange av de er i små stillinger.

– Jeg håper virkelig vi slipper streik. Vi har hatt utfordringer de siste årene med åpning og stenging. Nå håper jeg partene kommer til enighet, sier sjefen for femstjernershotellet.

Fellesforbundet har ifølge NTB varslet at om lag 1.250 arbeidstakere i hotell, restaurant og catering kan bli tatt ut i streik fra søndag 24. april dersom partene ikke kommer til enighet. Varselet om plassfratredelse omfatter 83 bedrifter som er tilsluttet NHO og sju bedrifter som har direkteavtale med Fellesforbundet.

Det er i hovedsak bedrifter i Trøndelag og Vestland som blir omfattet av en eventuell streik, i tillegg til noen bedrifter i Troms og Finnmark.

Lønnskrav

Det kan også bli streik ved en rekke andre hoteller, samt flere pizzarestauranter, dersom meklingen ikke fører fram.

Riksavtalen omfatter omtrent 7.000 av Fellesforbundets medlemmer.

Fellesforbundet skriver i en pressemelding at de gikk til forhandlingene med ønske om å heve lønnen i bransjen, slik at hotell- og restaurantnæringen skal bli mer levedyktig og attraktiv i konkurranse med andre næringer.