Det får lokalpolitikere i Trøndelag og Kristiansund til å reagere.

– Oljeselskapene har en tendens til å bli veldig nærsynte når alt skal styres fra Stavanger, sier Tore O. Sandvik (Ap), fylkesordfører i Sør-Trøndelag.

Møter oljeeliten i dag

Med reserver på 188 millioner fat, ligger Maria an til å bli den neste store utbyggingen utenfor Midt-Norge. Oljefeltet ligger to mil øst for Kristin-plattformen, og skal bygges ut med to havbunnsinnretninger knyttet opp mot Kristin, Heidrun og Åsgard B.

Maria er Wintershalls debut som utbyggingsoperatør på norsk sokkel. 17,5 milliarder kroner skal brukes fram mot produksjonsstart i 2018, og 23 milliarder i driftsfasen, som er beregnet å vare til 2040.

På Norskehavskonferansen, som arrangeres på Hell torsdag, vil Wintershalls prosjektdirektør Hugo Dijkgraaf presentere milliardplanene for det midtnorske oljemiljøet.

Der kan han neppe vente seg stående ovasjoner. I konsekvensutredningen, som nå er på høring, foreslår Dijkgraaf og hans folk å legge både base- og driftsorganisasjonen til Stavanger.

Protesterer

Fylkesutvalget i Sør-Trøndelag er blant dem som protesterer.

"Med den nære kontakten driften av Maria-feltet vil få til Statoils ulike installasjoner på Haltenbanken, Kristin, Heidrun og Åsgard, vil det være naturlig å legge driftssenteret for Maria-feltet til Stjørdal", heter det i et vedtak fra 10. mars.

Også Kristiansund reagerer med forbauselse.

"Maria ligger naturlig til Kristiansund som operasjonelt senter og driftsmiljø. Maria bør gi positive ringvirkninger til subsea-miljøet som byen har bygget opp", skriver rådmann Just Ingebrigtsen i saksframstillingen til formannskapet 3. mars.

Klare føringer

Stortinget har gjentatte ganger fastslått at olje- og gassutbygginger skal gi lokale ringvirkninger.

Oljeboomen i Stjørdal blir ofte brukt som illustrasjon på hva dette betyr. Den første tida etter at driftsorganisasjonen for Heidrun-feltet ble lagt til Stjørdal, jobbet det noen titalls sjeler ved kontoret på Tangen. I dag har Statoil 900 medarbeidere der.

"Det er et mål for regjeringen at utbygging av nye funn skal skape størst mulig verdier for samfunnet og gi ringvirkninger lokalt og regionalt", skrev daværende oljeminister Ola Borten Moe (Sp) i oljemeldingen som ble vedtatt av Stortinget 13. desember 2011.

I den samme meldingen slår Borten Moe fast at oljeselskapene også skal "legge til rette for at det (..) etableres anbudsprosesser som gjør at bedrifter fra landsdelen hvor utbyggingen skjer, kan delta".

Også på dette punktet møter Wintershall kritikk.

"Fylkesutvalget vil på det sterkeste oppfordre selskapet til å utlyse kontrakter som har en størrelse og kompleksitet som også er tilpasset næringsstrukturen i Midt- og Nord-Norge", heter det i vedtaket fra Sør-Trøndelag.

Lien har siste ord

Fylkesordfører Tore O. Sandvik mener oljebransjen selv er tjent med å strekke seg langt for å skape lokale ringvirkninger.

– Denne saken dreier seg også om å sikre oljebransjen støtte fra opinionen. Oljenæringen er den mest politiske næringen vi har. Den trenger en bred allianse fra alle deler av landet, sier Sandvik.

Wintershalls konsekvensutredning inngår som en del av plan for utbygging og drift (PUD), som etter planen skal overleveres myndighetene i april. Deretter skal Olje- og energidepartementet (OED), under ledelse av oljeminister Tord Lien (Frp), ta stilling til planene.

– Wintershall har bestemt seg. Nå er dette politikk, bemerker Tore O. Sandvik.