Odd Reitan feiret 64-årsdagen sin med å dele ut to millioner kroner i prispenger til Per Solli på Lade Gaard i Trondheim fredag.

- Årets Ladejarl evner å forvandle en offentlig skole ved å fronte et sett med tydelige verdier og legge dem til grunn for alle handlinger og avgjørelser. Resultatene er fantastiske og jeg håper hele Norge lar seg inspirere av annerledestenkningen ved Elvebakken videregående skole, sier kolonialmajor Odd Reitan i en pressemelding fra Reitangruppen.

Moser og Stordalen i finaleheatet

Blant de ti kandidatene i finaleheatet for prisen var også nobelprisvinner og hjerneforsker May-Britt Moser og direktør for Eat, Gunhild Stordalen. Men prisen gikk altså til det Reitangruppen beskriver som «drømmerektoren» som har vist fremragende resultater innenfor verdibasert ledelse.

Les også: Britisk enke gir 50 millioner til Mosers forskning

Les også: Stordalen fornøyd og utslitt etter EAT-konferansen

Drømmerom på skolen

Per Solli startet som rektor for Elvebakken videregående skole i 1997, som den gangen toppet fravær- og frafallsstatistikken, ifølge pressemeldingen.

«Solli er opptatt av at ungdommene må lære seg å drømme og å tenke gjennom hvordan de kan nå drømmene sine. Elvebakken videregående skole har et eget drømmerom hvor elevene kan konkretisere sine drømmer og planer. Skolens resultater er i dag helt i toppen i nasjonal sammenheng. Den er i dag meget populær, og det derfor vanskelig å komme inn på skolen - og den er en attraktiv arbeidsplass for lærere i Oslo», heter det i pressemeldingen.

- Når elevene kommer til oss gir de oss tre år av sine liv for å få kunnskaper, ferdigheter og holdninger for det videre livet. Vi får da muligheten til å gjøre dem til et gangs menneske til glede for både dem selv og menneskene rundt dem. Min jobb er å sikre grobunn for god skoleopplevelse med utgangspunkt i elevens behov, sier rektor Per Solli.

Fjerde Årets Ladejarl

Juryen for Årets Ladejarl består av fem jurymedlemmer og Odd Reitan selv: leder av Civita og tidligere toppolitiker Kristin Clemet, Røde Kors-ansatt og tidligere artist Andres Rafael Diaz, assisterende toppidrettssjef i Olympiatoppen Marit Breivik, høyskolelektor Cecilie Staude, og rådgiver innen media og kultur Gunnar Flikke.

Les også: Slik svarer Reitan på pris-kritikken

Prisen skal, ifølge formål og tildelingskriterier, «gis til en enkeltperson som gjennom sitt virke i særlig grad har; utmerket seg og bidratt til samfunnsbygging gjennom verdibasert arbeid, som alternativ til regelstyring motvirket likegyldighet og utvist mot, samt vist evne til å unne og beundre andre mennesker blitt en rollemodell og en inspirasjon til engasjement og personlig ansvar».

Prisen ble første gang delt ut i 2012 og tidligere prisvinnere er Hvite busser-gründer Helga Arntzen, Mot-gründer Atle Vårvik og Arnlov Peter Mathiesen som står bak gatemagasinene =Oslo og =Norge.