– Vi var ikke så rike som vi trodde.

Slik forklarer sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank den økonomiske avslutningen på 2014.

Med en krone som har svekket seg kraftig mot de fleste valutaer, og en oljepris som oppleves å være i fritt fall er det mange som lurer på hvordan de økonomiske utsiktene er for neste år. Flere oljeselskaper har varslet kutt i aktiviteten og flere mennesker møter 2015 uten jobb.

Likevel – folk flest vil ikke merke den store økonomiske forskjellen neste år, om vi skal tro ekspertene.

– Det vil bli litt trangere, men langt fra noen krise, oppsummerer oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

I likhet med Andreassen og privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN ser hun for seg at kronen ikke vil styrke seg nevneverdig i året som kommer.

Positivt med kronefall

– Men husholdningene vil nok ikke merke det før man på nyåret setter seg ned for å bestille utenlandsferien, sier Reite.

Det er nemlig utlandet som blir dyrere neste år. Ikke bare utenlandsferien, men prisen på alle varer som importeres stiger i takt med at så å si alle valutaer nå styrker seg mot den norske kronen.

Akkurat det er ikke nødvendigvis negativt for norsk næringsliv. Andreassen mener at det norske kronefallet er det beste som har skjedd på lenge.

– Fallet i kronekursen er viktigere for næringslivet enn skattekutt. Det overgår alt, sier han.

Forklaringen er enkel. Når utenlandske varer blir dyrere å kjøpe for nordmenn, utjevnes prisforskjellene mellom norske og utenlandske varer. I tillegg blir norske varer billigere å kjøpe i utlandet. Det er godt nytt for alle bedrifter som lever av å eksportere varer.

Boligeiere blir vinnere

Andreassen peker på en næring som allerede nyter godt av fallet i kronekursen.

– Det blir mer attraktivt å være turist i Norge fremover, sier Andreassen og forteller at flere destinasjoner i Norge allerede forteller om betydelig flere bestillinger fra utlandet.

Hva så med husholdningene i året som kommer?

De som kommer best ut er boligeiere og lånekunder. Boligprisene er forventet å stige, og renta går ikke opp. Snarere tvert imot.

– Vi tror Norges Bank vil sette styringsrenten ned to ganger første halvår, sånn at den vil ligge på 0,75 prosent til sommeren, sier Thina Saltvedt.

Noe som igjen kan øke de økonomiske forskjellene i Norge. For når noen vinner, taper som regel også noen.

– Når boligprisene stiger blir det enda vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet. Vi ser at unge, gjerne småbarnsfamilier, som leier har det vanskelig. De får det ekstra vanskelig fordi en vanskelig økonomi også går utover barna, sier Endre Jo Reite.

Fortsatt dyr bensin

Det positive for Midt-Norge sett under ett er at regionene ikke er så oljeavhengig, noe som gjør at nedgangen i oljebransjen ikke vil slå ut med full tyngde her.

– Ser man på nedbemannings- og permitteringsvarsler som har gått ut de siste månedene, så ser vi at få i Midt-Norge rammes. Vi vil derfor være skånet fra de verste konsekvensene av lavere oljepris, sier Reite.

Det alle vil merke er imidlertid lavere lønnsvekst. De siste årene har nordmenn hatt en vekst i kjøpekraften på to til tre prosent per år.

– Vi forventer at veksten vil ligge på under én prosent fremover, sier Andreassen.

Hva så med bensinprisen – den må da bli billigere nå som oljeprisen har falt som en stein i det siste og forventes lav i lang tid fremover?

– Det er nok ikke så mye å hente der. Rundt 60 prosent av det vi betaler ved pumpa er skatter og avgifter. Og fallet i råoljeprisen spises for det meste opp av den svake kronen. Husk oljeselskapene kjøper råolje i dollar, minner Thina Saltvedt om.

Optimist: Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt Nordea Markets Foto: Bendiksby, Terje, NTB Scanpix
Optimist: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank
Optimist: Privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN