Det er helt etter planen, ifølge administrerende direktør Geir Ove Kjesbu i det trondheimsbaserte investeringsselskapet.

- Når du starter investeringsvirksomhet er det naturlig med tap de første årene. De dårlige investeringene viser seg raskt, men de gode må du jobbe lengre med, sier Kjesbu til Adresseavisen.

Investinor ble etablert i 2008, og hadde sitt første hele driftsår i 2009. Det statlig eide investeringsselskapet skal gå inn med risikokapital i lovende bedrifter, og har siden oppstarten investert over 1,7 milliarder kroner i nesten 50 bedrifter.

Gassgevinst

Selskapet hadde ved utgangen av fjoråret 33 bedrifter i sin portefølje. Verdiutviklingen på bedriftene ga Investinor et resultat før skatt i 2015 på 60,1 millioner kroner, mens de satt igjen med en gevinst på 91 millioner kroner etter tre salg.

Gevinsten skyldes i hovedsak salget av Sintef-avleggeren Gassecure som ble solgt til det tyske selskapet Dräger for 500 millioner kroner. Investinor investerte til sammen 18,1 millioner kroner i Gassecure, og fikk tilbake 106,3 millioner etter salget.

Gassecure har utviklet en trådløs gassdetektor til bruk i oljeindustrien, og Kjesbu sier det er et eksempel på at det fins forretningsmuligheter i denne bransjen tross den lave oljeprisen.

Han sier at det nå er krevende å hente privat kapital til nye olje- og gassbedrifter, og at Investinor må legge ned mye mer arbeid i å finansiere selskapene de har i sin portefølje. Han har likevel fortsatt tro på dem.

- Dette er en fantastisk mulighet, sett fra en investors ståsted. Når oljeprisen går ned må bransjen investere i mer effektive systemer for olje- og gassutvinning, sier Kjesbu.

Mest i IT

Kjesbu sier at de fleste nye investeringene Investinor gjør er innen IT-bransjen, og i fjor gikk de inn i fire nye IT-selskaper. Årsaken er tilgangen på privat kapital, ettersom Investinor aldri går inn på eiersiden i et selskap alene.

Kjesbu sier at det begynner å bli en del IT-gründere som har tjent penger på selskaper, og som bruker pengene på nye investeringer. Han gikk selv i «superkullet» ved NTH sammen med blant andre Atmel Norge-gründerne Vegard Wollan og Alf-Egil Bogen og seriegründer Geir Førre.

Tro på biotek

På spørsmål om hva Investinor har investert i som vil bli «den nye oljen», er det likevel en annen sektor Kjesbu trekker frem, nemlig bioteknologi. Det danske legemiddelselskapet Novo Nordisk er verdt nesten dobbelt så mye på børsen som Statoil, og Kjesbu har stor tro på flere av bioteknologiselskapene i Investinors portefølje.

Den største investeringen de har gjort er i selskapet Bergen Bio, som utvikler nye medisiner mot kreft.

- Dette er en industri jeg håper vi kan satse på, og hvor vi allerede har et økosystem for investeringer i Norden, sier Kjesbu, og sier at de blant annet samarbeider med den svenske stiftelsen Industrifonden om nye investeringer.