– Vi sier hvert år at veksten ikke kan fortsette. Det tenker vi nå også. Men også i år opplever vi at det går bra, sier Steffen Rogstad som er partner og styreleder i Arntzen de Besche Trondheim.

Han smiler ikke når han sier det, men burde kanskje. For 2013 var nok et rekordår for norske advokater, også de i Trøndelag.

En oversikt over de 20 kontorene med høyest omsetning, viser at trønderske advokater omsatte for mer enn 300 millioner kroner i fjor. Firmaet som i særklasse hadde den høyeste omsetningen er Arntzen de Besche som i fjor hadde en vekst på hele 17 prosent fra året før.

Over 14 milliarder

– Det var mye som skjedde samtidig i fjor. Vi var involvert i flere store tvister, rådgiver i flere store anbudkontraktsprosesser og ikke minst var vi rådgiver i forbindelse med Torghattens oppkjøp av Widerøe fra SAS, forklarer Rogstad.

Det forklarer muligens at veksten ble på hele 17 prosent, men ferske tall fra Advokatforeningen viser at bransjen har opplevd en eventyrlig vekst de siste årene. Fra 2006 har den årlige omsetningsveksten for norske advokater vært på 8 prosent. I fjor solgte bransjen tjenester for 14,2 milliarder kroner.

– Hvorfor denne enorme veksten?

– Det har sammenheng med internasjonalisering. Flere firmaer ser mot utenlandske markeder, og det skaper jus, sier Rogstad.

– Dessuten blir samfunnet stadig mer komplisert fordi det stadig vedtas nye lover og regler. Samtidig blir virksomhetene mer profesjonalisert, legger han til.

Konfliktdemper

Styrelederen trekker frem offentlige anbudsregler som et slikt eksempel.

– De er laget med god hensikt. Samtidig er de så kompliserte at kommuner og andre offentlige etater må ha vår hjelp for å unngå at det gjøres feil. Før var dette noe flere advokater kunne jobbe litt med. I dag har vi to som bare jobber med anbud, sier Rogstad.

Noe som bringer oss inn på advokatrollen. Tradisjonelt ser nok de fleste for seg at advokater er en yrkesgruppe som er knyttet til konflikter. Gjerne i rettssal foran en dommer.

– Jeg har ikke vært i retten på syv år, sier Jon Gresseth, også han partner i Arntzen de Besche.

Han forteller at advokatrollen er i endring, bort fra det å avgjøre en konflikt til rett å slett å unngå at konflikter oppstår.

– Vår jobb er å være i forkant og utforme avtaler begge parter kan leve med. En viktig del av dette er også å lage løsninger på hvordan tvister skal løses mellom partene når de eventuelt oppstår, forteller Gresseth.

Mer penger = mer advokat

Tall fra Advokatforeningen viser at det er næringslivet som legger igjen mest penger hos advokatene. To av tre kroner kommer derfra. Det resterende kommer fra privatpersoner og andre. Dette forholdet har vært stabilt gjennom flere år, noe som betyr at «alle» legger igjen mer og mer penger hos advokatfirmaene.

Advokatforeningens tall viser også at omsetningsveksten i bransjen først og fremst skyldes at flere bruker advokat. Ikke at prisene øker.

– Vi har ikke økt timeprisene på tre år, forteller Gresseth.

– Hva er grunnen til at flere og flere bruker advokat?

– Det har å gjøre med velstandsøkning. Vi tjener mer og da vil man i større grad sikre de verdiene man har, sier generalsekretær i Advokatforeningen, Merete Smith.

– I tillegg er det flere samlivsformer nå enn før. Vi har mine, dine og våre barn. Ekteskap går i oppløsning og verdier skal fordeles. Alt dette blir i økende grad gjort med juridisk bistand, legger Smith til.

Kent Ranum hadde i sin tid suksess Nils Arne Eggen-imitator, men har virkelig fått bruke go`foten som advokat. Advokatfirmaet Pilar, som han eier sammen Jens-Christian Hørløck, hadde i særklasse den største omsetningsveksten blant advokatene i Trøndelag. Hele 88 prosent var veksten fra 2012. Foto: Richard Sagen