– Det er ikke late nordmenn som står i veien for produktivitetsvekst i Norge. Manglende evne til å produsere politiske beslutninger, derimot, fordyrer utbygginger og lammer produktiviteten.

Det sier Johan Arnt Vatnan. Den tidligere sjefen for Helsebygg Midt-Norge ledet fra 2002 til 2010 Norges største sykehusutbygging, St. Olavs.

Utbyggingen på Øya startet med et benkeforslag på 80-tallet om å pusse opp den gamle høyblokka ved Regionsykehuset for litt under en milliard. I 2013 ble St. Olavs Hospital ferdigstilt til en prislapp på 12,7 milliarder kroner.

Skrekkeksempel

Professor Jørn Rattsø, som denne uken la sin første produktivitetsrapport på bordet, fastslår at produktiviteten i bygg- og anlegg må forbedres kraftig om den norske velferden skal bestå.

Enorme overskridelser, særlig ved offentlige utbygginger, må temmes, fastslår utvalget.

Rattsø brukte milliardene i St. Olavs-utbyggingen i Trondheim som et skrekkens eksempel på kostnadsvekst etter offentlige beslutninger.

– Det er bra Rattsø setter lyset på bygg- og anleggsbransjen. Produktiviteten i bransjen er snart verken bærekraftig eller konkurransedyktig.

Prestisjeprosjekt

Men Vatnan mener utbyggingen på St. Olavs, særlig fase to, ikke er et skrekkeksempel på overskridelser i prosjektgjennomføring.

– Da vi endelig fikk vite hva som skulle bygges, avsluttet vi prosjektet en milliard kroner under budsjett, sier Vatnan. Han mener utbyggingen ved St. Olavs først og fremst er et eksempel på hva som skjer når politiske beslutninger trekker ut i tid.

Professor Jørn Rattsø ordinerte tirsdag en stor dose «politisk brutalitet» som medisin for den sviktende norske produktivitetsveksten.

Mer brutale

– Det er en god spissformulering. Politikerne må først og fremst bli mere brutale i sine egen beslutningsprosesser. De må si ja til større, helhetlige prosjekter og kjøre raskere beslutninger. Vi får ikke bedre produktivitet enn det politikerne selv klarer å produsere av beslutninger, mener Vatnan.

På bakgrunn av erfaringene med helhetlige vedtak og bedre prosjektintegrering ved andre byggetrinn ved St. Olavs, er nå planleggingen av all sykehusbygging i Norge lagt til Trondheim.

Ikke late

I lys av Rattsøutvalgets rapport har også de særnorske prioriteringene av ferie og fritid blusset opp denne uken.

Vatnan, som i årenes løp har hatt tusenvis av medarbeidere i sving hos seg selv og underleverandører, avviser at bedagelige eller late nordmenn er en stor faktor i den sviktende produktivitetsveksten.

– Det kjenner jeg meg ikke igjen. Min erfaring er tvert i utførende ledd jobber forpliktende og bra så lenge de vet hva de skal gjøre. Og da er vi tilbake til beslutningene som må produseres.

- Forutsigbar kritikk

Høyres Lina C. Hofstad beskylder Senterpartiet og Marit Arnstad for å kritisere Rattsø-utvalget på autopilot.

– Virkelighetsfjernt og lite anvendelig, var parlamentarisk leder Marit Arnstads dom over Rattsø-utvalgets første funn og forslag denne uken.

Senterpartiets toppfolk har brukt uken på å radbrekke Rattsø-forslagene for bedret produktivitet i Norge.

Spesielt kommisjonens forslag om å forsterke regionbyene, blant annet ved å prioritere disse på samferdsel, har fått kraftig motbør.

– Senterpartiet er forutsigbare i sin avvisning og kritikk. Det er beklagelig at de ikke ser at en satsing på sterke regionbyer er en styrke distriktene på bekostning av dagens Oslo- og østlandsdominans. Rattsø er godt nytt for regionene, sier Hofstad.

Mer vei

Lederen av samferdselskomiteen på Stortinget fastslår at Arnstad som samferdselsminister for de rødgrønne «la bort alle forslag om å gjøre veiprosjekter mer effektive».

– Norge er det eneste landet som bygger vei stykkevis og delt, Rattsø peker på at dette tar for lang tid å bygge avgjørende infrastruktur i Norge og at kostnadene skyter i været. Sp burde være mer åpne og reformvillige fremfor å skyte ned alle nytenking, fastslår Hofstad.

Adresseavisen 11. februar 2015.