- Det er sant. Vi har opplevd kunder som ber oss om å bygge ut raske nett, fremfor de trege (3G), sier Egil Bredgaten, business manager i Telenor Mobil med kontor i Trondheim.3G er navnet på det nye mobile bredbåndet.

Det er såkalt tredje generasjons mobiltelefoni og langt fra det «trege» nettet. Faktisk er hastigheten oppe i flere ganger ISDN allerede i dag. Om ikke altfor lang tid vil farten kunne sammenlignes med dagens bredbånd til datamaskinen.Utfordringen til teleoperatørene ligger i dag i håndsettene. Det kommer foreløpig ikke nok mobiltelefoner til Norge, selv om vi ønsker det aldri så mye.

I tillegg har det bare vært Telenor som har støttet de raskeste 3G-tjenestene. Men NetCom åpnet i sommer og vil komme raskt etter. Den tredje som trolig vil bygge 3G-nett er «3», men de har ikke avslørt sine planer ennå.

Alle tettsteder

- Det viser seg at folk gjerne vil ha 3G-terminaler når de skal kjøpe nytt. Nå står det på produsentene og ikke på telenettet. Vi har ikke hatt så stor fart i utbyggingen av nettet på mange år, sier Bredgaten.Telenor har fulgt kravene de fikk med konsesjonen og leverte fra mars 2005 3G-dekning til 132 tettsteder i Norge. Innen mars 2007 skal antallet være oppe i 800 tettsteder.

- Det betyr at alle tettsteder med flere enn 200 innbyggere kan nå vårt 3G-nett. 3¿750¿000 nordmenn skal da ha tilgang.Han tror mange kommer til å gå over til 3G i løpet av høsten, men den store masseadopsjonen vil ikke skje før til neste år. Den tekniske kvaliteten er i dag brukbar, men det er foreløpig ikke mange tjenester som krever at man har 3G. Ett slik forsøk var TV2s direktesending av Tour de France på mobilen.

Prisen avgjør

Selv om ingen telefonselskap vil si det direkte, er det prisen som til slutt kommer til å avgjøre om det raske 3G-nettet blir en suksess. I dag er det ikke spesielt kostbart å surfe på mobilen. Du betaler for antall kilobyte du laster ned eller opp over en GPRS-linje. Med 3G vil du ha muligheten til å holde så stor fart at kostnadene likevel drar på seg.–¿Vi har satt et tak på 30 kroner per dag for hvor mye hver kunde skal være nødt til å betale i GPRS-kostnader, sier Bredgaten.Konkurrenten NetCom har satt taket til 499 kroner måneden for fri bruk. Det som ikke kommer så godt frem er at du må betale for telefonidelen på toppen av begge selskapenes priser. - Markedet vil nok tilpasse seg etter hvert, men det er klart at vi har en jobb å gjøre i å informere kundene om bruken av 3G, sier Bredgaten.Han er heller ikke direkte uenig i at den beste prismodellen for brukerne ville være én fast månedlig pris på all mobilbruk. Kanskje til og med koblet til bredbåndsabonnementet og eventuelt en ip-telefon.

Jakten på en «killer»

Alle telefonselskapene jakter i dag på det som skal bli den store trafikkdriveren på 3G – slik som SMS ble den store grunnen til å skaffe seg en mobiltelefon for noen år siden. Den gang var det en tilfeldighet, det samme kan skje i dag. - Vi tror videotelefoni kan være en driver i markedet. Videoblogging kan også bli populært. Ellers ser vi at bruken av MMS har tatt av. Og med raskere fart på mobilen blir det også mer attraktivt å sende større bilder og videofiler, sier Jan Erik Wold ved Teknologi & Innovasjon hos Telenor i Trondheim.

Bruker mer

- Vi ser på brukerstatistikk at de som har en 3G-telefon også bruker mye mer av de tradisjonelle tjenestene. De wapper mer, sender flere MMS og ser selvsagt mer mobil-tv, sier Wold. - 3G øker brukervennligheten av eksisterende tjenester i tillegg til at det åpner for muligheten til helt nye. Særlig innenfor e-post og web har brukeropplevelsen blitt mye bedre, sier Egil Bredgaten.Mobil-tv kan også bli en slager på 3G når prisingen gjør det mulig. I dag må du betale minuttpris for den direkte streamingen av tv-signaler, noe som sørger for en høy telefonregning. I tillegg må du betale avgift for å få tilgang til enkelte program.

- Vi har en forsknings- og utviklingsavdeling som prøver ut mye ny teknologi. Det samme gjør våre konkurrenter. I tillegg finnes det mange selskap der ute som prøver å finne det nye «killer-programmet» for 3G, sier Wold. - Likevel kan det godt hende den dukker opp helt andre steder enn vi tror i dag, sier han.

Ny teknologi

Nye telefoner kommer med teknologi som Telenor, NetCom eller de andre selskapene ikke tjener penger på. Eksempler på dette er spilling mot hverandre gjennom bluetooth-tilkobling, trådløs internettoppkobling (WLAN) og fjernkontroll med infrarøde signaler. Dette forsøker Telenor å skjele til når de driver produktutvikling. - Vi må ha et forhold til teknologien i håndsettene, fordi vi har en eller annen tilknytning til det. Så får vi finne nye måter å sikre trafikkinntektene på, sier Wold.

Foto: VEGARD EGGEN
Foto: VEGARD EGGEN