Modulfabrikken i Ventspils i Latvia skulle gi utbyggeren tilgang på billig arbeidskraft, billige materialer og en effektiv, industrialisert byggeprosess.

Prosessen kunne forkorte byggetiden i nye boligprosjekter med opptil et halvt år, presse prisene ned med mellom 2000 og 3000 kroner per kvadratmeter og gi Heimdal Gruppen og dets datterselskaper et solid konkurransefortrinn i et dyrt norsk boligmarked. Slik ble det ikke.

–Fabrikken sto ferdig på verst tenkelige tidspunkt, i 2008. Da gikk det danske selskapet som skulle kjøpe hele første års produksjon, konkurs. Deretter slo finanskrisen inn. Siden den gang har verden forandret seg. Det er flere aktører som driver med modulbygg nå enn da vi startet opp, og vi har ikke fått den lønnsomheten vi ønsket, sier økonomidirektør i Heimdal Gruppen, Steinar Nordrum.

100 millioner tapt

Etter å ha leid ut fabrikken i 2008-2012, begynte Heimdal Gruppen boligproduksjon for egne prosjekter i desember 2012. Men overskuddet uteble. Fabrikken har levert moduler til boligprosjektene Utleirtoppen og Miljøbyen Granåsen i Trondheim. Nå har imidlertid de fleste av de 50 ansatte ved fabrikken fått oppsigelsesbrev. Det samme har flesteparten av de rundt ti ansatte i Heimdal Skonto Norway som jobbet med å sette sammen boligene i Norge.

Samlet har fabrikken vært et dyrt eventyr for utbyggeren. I fjorårsregnskapet har selskapet nedskrevet et tap på i overkant av 50 millioner kroner siden 2012. I tillegg har det tidligere eiendomsselskapet av fabrikken bokført et driftsunderskudd på ytterligere 50 millioner kroner i årene 2006-2012. Til sammen sitter Heimdal Gruppen igjen med et tap på rundt 100 millioner.

Ser etter kjøpere

–Skulle vi snudd dette til overskudd, måtte vi ha holdt på i minst ett til tre år til for å få bedre materialpriser. I tillegg måtte vi ha flyttet hele virksomheten til Latvia, det blir ikke konkurransedyktig å ha en egen avdeling i Norge til å sette sammen modulene, sier Nordrum.

–Det er med blandede følelser vi avslutter fabrikkvirksomheten. Vi fikk veldig god kvalitet på modulene, og hadde relativt sett færre reklamasjonssaker på disse enn på andre prosjekter. Men når vi ikke fikk opp lønnsomheten, gir vi oss mens leken er god. Vi avslutter dette på en ryddig måte, og springer ikke fra tapene. Skonto Buve ble kjøpt ut tidligere i år, slik at vi sikret produksjonen til boligprosjektene. Nå vil vi fokusere på kjerneområdene våre, legger han til.

Heimdal Gruppen er nå i samtaler med aktører som er interesserte i å ta over fabrikken.

Foto: Heimdal Skonto Norway
Modulbygg: Utleiertoppen er det andre prosjektet som hentet moduler fra fabrikken i Latvia. Foto: Vegard Eggen