Finanstilsynet vil be om en redegjørelse fra de berørte bankenes styrer om avsløringene som kommer fram i lekkasjene fra et advokatfirma i Panama.

I dokumentene kommer det blant annet fram at DNB gjennom sitt datterselskap i Luxemburg har hjulpet norske kunder med å opprette selskaper på Seychellene. Det avslørte Aftenposten søndag.

Finanstilsynet vil nå følge opp saken.

Les også: DNB etablerte flere firma i skatteparadis for norske kunder

Liker du å holde deg oppdatert på næringslivet i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Kontakter Luxemburg

– Finanstilsynet vil be om en redegjørelse fra berørte bankers styrer for de forhold som er kommet fram i oppslagene. Innenfor rammen av det europeiske tilsynssamarbeidet vil Finanstilsynet også ta opp saken med finanstilsynet i Luxemburg, sier direktør Morten Baltzersen.

Det er finanstilsynet i Luxemburg som fører direkte tilsyn med virksomheten i norske bankers datterselskap i Luxemburg, påpeker han.

– Det norske finanstilsynet har tilsynsansvaret for norske bankkonsern, som også omfatter tilsyn med at konsernet har tilfredsstillende styring og kontroll med hele konsernets virksomhet, sier Baltzersen.

Banker skal ikke legge til rette for lovbrudd, understreker han.

– Norske banker skal ikke legge til rette for ulovlig virksomhet, som skatteunndragelser. Det gjelder også bankenes virksomhet som drives i datterselskaper eller filialer i andre land, sier Baltzersen.

Les også: Bedrageritiltalte Messi eide selskap i skatteparadis

Se forklaringsvideoen: Forstå Panama papers-saken på to minutter

Nasjonalt samarbeid

Også Skatteetaten vil ha tilgang til Panama-dokumentene. Skatteetaten har opprettet dialog med sikte på å få tilgang til dokumentene som er lekket fra et advokatfirma i Panama.

Dialogen er opprettet gjennom etablerte internasjonale samarbeidsfora, skriver Skatteetaten i en pressemelding.

Hele 2620 gigabyte med dokumenter er lekket fra advokatkontoret Mossack Fonseca i Panama.

– Saker som dette viser hvor viktig det er å prioritere internasjonalt samarbeid, utveksling av opplysninger og felles innsats mot skatteunndragelser, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Det å ha penger og virksomhet i utlandet, er verken er forbudt eller kriminelt, påpeker han.

Hemmeligholdets utfordringer

– Det vil alltid være navn på slike lister, som har ført beløpene i selvangivelsen slik de skal. Men det vi ser av økonomisk aktivitet over landegrenser og bruk av skatteparadis, øker risikoen for skatteunndragelser, sier Holte.

– Saker som dette demonstrerer hvilke utfordringer som ligger i hemmelighold, og hvor viktig det er å etablere utveksling av opplysninger på tvers av landegrenser, sier han.

Vil ha innskjerping

Stortinget har varslet at de vil skjerpe innsatsen mot skatteflukt etter avsløringene i Aftenposten.

Partiene på Stortinget er i innspurten i arbeidet med en skattereform som kan gjøre det vanskeligere for bedrifter og enkeltpersoner å plassere penger i skatteparadiser.

– Avsløringene i Aftenposten forsterker vår oppmerksomhet om regler mot skatteflukt. Jeg oppfatter at alle partier er enige om at vi skal sikre skattebasen i eget land, sier finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) til NTB.

Han vil ikke røpe noen detaljer, men bekrefter at problematikk knyttet til skatteparadiser har vært del av samtalene om en skattereform på Stortinget.

– Det er tverrpolitisk enighet om å uttømme alle muligheter for å hindre skatteflukt, men for å lykkes må vi lene oss på arbeidet som gjøres internasjonalt, sier Syversen. Han mener den pågående prosessen i OECD er løfterik, ikke minst kravet om rapportering mellom skattemyndighetene i det enkelte land.

Etter det NTB erfarer legger partiene opp til gruppebehandling av en skisse til enighet om skattereformen når stortingsgruppene møtes på onsdag.