Prisen på nordsjøolje var onsdag formiddag nede i 27,75 dollar fatet, den laveste noteringen siden 2003, melder E24.

Hardest rammet av prisfallet var riggselskapet Seadrill, som stupte 13,7 prosent. Også Statoil (-5,4 prosent), DNB (-4 prosent) og Yara (-4,7 prosent) falt kraftig i løpet av den første timen.

- Oljeprisen utløste børsfallet

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sier til Adresseavisen at den fallende oljeprisen i går presset børsene i USA nedover, og sier at det er et forholdsvis nytt fenomen.

Tidligere har lavere oljepris blitt sett på som positivt, særlig for amerikanske forbrukere. Nå har USAs egen oljeindustri blitt mye større, og Jullum sier det er frykt for at de skal misligholde lånene sine.

- På sikt vil forbrukerne dra nytte av det gjennom lavere bensinspris og dermed høyere forbruk, men det er kanskje vanskeligere å se den forbindelsen nå, sier han.

Røde tall preget også de største europeiske børsene. FTSE 100-indeksen i London og DAX 30-indeksen i Paris falt med henholdsvis 2,7 og 3,1 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris falt med 3,3 prosent.

Det var ventet at de europeiske børsene ville falle etter bred nedgang på de asiatiske markedene tidligere på dagen.

Usikkerhet om Kina

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er også overrasket over at den fallende oljeprisen ser ut til å ha utløst børsfallet, men sier at det er stor nervøsitet i markedene.

De kinesiske myndighetene la tirsdag frem tall som viste at den økonomiske veksten i fjor lå tett opptil de offisielle målsetningene, men han tror det fortsatt er stor usikkerhet rundt den økonomiske situasjonen i landet.

- Det er også usikkerhet hva dette vil bety for andre fremvoksende økonomier, særlig hvis Kina igjen nedskriver valutaen, sier han.

Renteøkning i USA

Både Jullum og Bruce tror at det også er grunnleggende usikkerhet rundt veksten etter at USAs sentralbank før jul satte opp styringsrenten for første gang siden 2006.

- Nullrente og mange år med pengetrykking har gjort at verdiene på alle aktive har steget. Nå satte Federal Reserve opp renten, og det er nok usikkert hva det vil bety for mange selskaper og deres evne til å overholde forpliktelsene sine, sier Jullum, og legger til:

- Ved fjære sjø ser man hvem som har badet nakne.

Jullum sier at det er vanskelig å se hva som kan snu den negative utviklingen, men han synes ikke situasjonen ligner på finanskrisen i 2008 da banker gikk overende etter store tap.

- Nå har bankene en langt mer solid kapitaldekning, som gjør dem bedre i stand til å ri av stormen, sier han.