– Vi har leid i fire år nå i Verdal, så vi er utålmodige etter å kjøpe. Det er jo greit å begynne å betale til seg selv uansett hvordan markedet er, sier Tord Minsaas.

Han og kjæresten Marte Olsen kommer fra Verdal, men leter nå etter leilighet i Trondheim. Adresseavisen møter dem på visning på Møllenberg. En oppusset toroms med fugleperspektiv over resten av området med prisantydning på nesten 2, 4 millioner. Minsaas har fått seg jobb i forsvaret på hovedflybasen på Ørlandet, så det haster med å komme seg til Trondheim.

– Alltid en risiko

– Det har skjedd litt raskt dette, i og med at han nettopp fikk vite at han fikk jobben, sier Olsen.

– Vi har ikke tenkt så mye på at prisen kan gå ned og at vi sitter igjen med tap, men det er jo selvfølgelig alltid en risiko ved at man ikke vet hvordan markedet blir i framtiden, sier Minsaas.

Minsaas og Olsen får hjelp av foreldrene når de skal kjøpe, ved at de stiller som kausjonister. Student og førstegangskjøper Maren Overaae skal også få hjelp av sine foreldre. Vi møter Maren og hennes far Birger Overaae etter de har vært på visning litt lenger opp på Møllenberg. Prisantydningen på den gamle bygårdsleiliheten er nesten tre millioner totalt. De er heller ikke veldig bekymret for den svake prisnedgangen i Trondheim.

– Jeg er ikke redd for at prisene skal falle enda mer, vi har vært med flere budrunder der foreldre har kjøpt leiligheter til barna sine på 500 000 over takst, så det virker som at det er vilje i markedet, sier Birger.

Kjøpe for å leie ut

Maren vil gjerne bo i leiligheten hun kjøper i fem år, og hun leter etter et sted med to soverom.

- Jeg vil gjerne leie ut et rom for å få hjelp med det høye lånet, sier hun.

- Adresseavisen skrev i forrige uke at det er økt tilbud på leiemarkedet. Er du bekymret for at det kan føre til at du ikke får leid ut?

- Nei, jeg har allerede ei venninne som skal bo med meg når jeg får kjøpt, så det tar jeg med ro, sier hun.

Stabilisere ikke stupe

I leiligheten Maren og Birger har sett på, har det vært få besøkende på visning.

– Det kan være at det er litt roligere i og med at leiemarkedet er litt enklere for tiden, sier megler Frank Robert Nervik i Hemdal eiendomsmgeling.

Han tror nok at veksten vil stabilisere seg, men ikke at den synker veldig i framtiden.

– Det er ikke nok boliger til salgs til at prisen skal stupe, sier han.

foto
Maren Overaae og far Birger Overaae har tapt mange budrunder, så de har ikke følelsen av at etterspørselen på boligmarkedet går ned. Foto: OLE MARTIN WOLD
foto
Det er eneboliger og delte boliger som trekker ned boligprisene, mens prisen på leiligheter gikk opp i Trondheim i juli. Foto: Rune Petter Ness