Finansminister Siv Jensen foreslår i revidert budsjett å fjerne 288 kommunale kemnerkontorer, og erstatte dem med 33 statlige kontorer for innkreving av skatt.

Jensen hevder reformen vil spare det offentlige for 360 millioner kroner i 2016. Det tror ikke Jan Erik Slind, leder for Værnesregionen skatteoppkreverkontor.

– Resultatet kan like gjerne bli at staten taper penger, sier han.

– Betydelig risiko for tap

I Midt-Norge ønsker Jensen å samle skatteinnkrevingen på fire steder: Trondheim, Steinkjer, Røros og Kristiansund. Dermed vil mye av lokalkunnskapen gå tapt. Denne lokalkunnskapen er en viktig årsak til at de kommunale kemnerne i dag får inn 99,8 prosent av skatten som skulle vært betalt, ifølge Slind.

En fersk analyse fra Oslo Economics viser at hele reformen vil være ulønnsom dersom innkrevingsgraden faller til for eksempel 99,6 prosent. Merverdiavgift, som i dag kreves inn av staten, har en innkrevingsgrad på 99,4 prosent.

«Risikoen for at statliggjøring kan være en ulønnsom reform, må sies å være betydelig», skriver Oslo Economics i rapporten.

Skepsis i V og KrF

Regjeringen er avhengig av støtte fra enten KrF eller Venstre for å få forslaget gjennom i Stortinget. Onsdag uttalte begge partiene til adressa.no at de er skeptiske.

– Vi skal selvsagt lytte til det regjeringen har å si, men det trengs mange gode argumenter for at jeg skal bli overbevist om at statliggjøring er riktig, sa finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen i KrF.

Slind i Værnesregionen er også fortørnet over prosessen fram til forslaget ble presentert i revidert.

– Vi har vært tilskuere

– Det har vært en skinnprosess. Forslaget er basert på en intern utredning bestilt av Finansdepartementet, og utført av Skattedirektoratet. Både bestiller og utfører hadde samme ønske, nemlig sentralisering, sier Slind.

To representanter for Norges kemner- og kommuneøkonomers forbund ble invitert inn i arbeidsgruppa, men følte at skatteetaten var lite interessert i å høre deres synspunkter. Til slutt valgte de å trekke seg.

– Som dedikerte fagfolk har det vært krevende å være tilskuere til en prosess som angår oss direkte, men som vi ikke har hatt noen innflytelse på, framholder Slind, som mener at fjerningen av 288 kemnerkontorer slett ikke vil gi mindre byråkrati.

– Det er folk i departement og direktorat som er de virkelige byråkratene her. Det vi driver med, er effektiv tjenesteproduksjon.

Til uka blir reformen gjenstand for forhandlinger mellom regjeringspartiene, V og KrF.

– Vi håper og tror at demokratiet virker slik at politikerne ser på høringssvarene og tar den massive motstanden på alvor, og at dette ikke blir en del av en større hestehandel rundt revidert budsjett, sier Slind.

- Bare kemnerne er imot

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener de faglige argumentene for å fjerne kemnerne står fjellstøtt.

– Dette er en reform som er avgjørende for å kunne bekjempe svart økonomi på en bedre måte enn i dag. Vi vil få mer robuste regionale fagmiljøer, sier Jensen til Adresseavisen.

Forslaget berører 288 kemnerkontorer med til sammen 1400 ansatte. Frp-lederen mener Skattedirektoratets anslag om en årlig besparelse på 360 millioner kroner ved å la 33 statlige innkrevingskontorer gjøre jobben, er realistisk. Samtidig tror hun det er lite sannsynlig at andelen som betaler skatt, vil gå ned.

–Det er ingen ting som tyder på at resultatene vil bli dårligere enn i dag, snarere tvert imot, sier hun.

– Kemnerne er kritiske til at Finansdepartementet, som bestilte den interne utredningen, og Skattedirektoratet, som utførte den, har et felles ønske om å sentralisere?

– Dette er en merkverdig argumentasjon. Skatteetaten har definert hvor mange årsverk de trenger for å løse oppgavene. Kommunene har angitt hvor mange de bruker i dag. Det nærmeste man kommer bukk og havresekk i denne saken, er at det kun er kemnerne som ikke ønsker reformen. Alle andre som har deltatt i høringsrunden, er positive, hevder Jensen, som fortsatt har tro på at forslaget får flertall i Stortinget.

– Det er et viktig mål i seg selv at det blir mindre byråkrati, og mindre dobbeltarbeid. Jeg har oppfattet at det er et standpunkt som i hvert fall deles av Venstre. Da må man ta de grepene som skal til for å oppnå det, sier finansministeren.