Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen er på vei over i ny jobb som sjef for Thomas Angells Stiftelser, og sist helg ble den ledige stillingen lyst ut.

Siden 2006 har Arbeidstilsynet hatt hovedkontor i Trondheim, men verken i avisannonsene eller hos rekrutteringsfirmaet er arbeidssted eller bosted presisert.

Flere tillitsvalgte hos tilsynets direktorat i Trondheim sier nå til Adresseavisen at de ønsker at den nye sjefen både skal jobbe og bo lokalt. John Bjarne Lium i ingeniør- og teknologorganisasjonen Nito sier at de også ønsker en sjef med lokal forankring.

- Det handler om tilstedeværelse, og at vi får mer kontakt med direktøren, sier han.

Trønder-Avisa har også omtalt stillingsannonsen.

- Tiltro til departementet

Tove Brekken er tillitsvalgt for arbeidstakerorganisasjonen Unio. Hun sier at alle arbeidstakerorganisasjonene har gitt innspill om hva de synes er viktig i ansettelsen av ny direktør, og at Unio la vekt på dette:

- Unio i direktoratet ønsker at den nye direktøren både skal ha arbeidssted og bosted i trondheimsområdet eller de nærliggende kommunene. Vi har stor tiltro til at departementet vil klare å finne en kompetent og engasjert direktør til å lede kunnskapsetaten Arbeidstilsynet videre, sier Brekken.

- Hvorfor er arbeidssted og bosted viktig for dere?

- For at den nye direktøren skal ha en forankring til direktoratet vedkommende skal lede, og fordi vi ønsker det skal være tydelig at direktoratet ligger her. De forskjellige regionene i Arbeidstilsynet har sine egne nedslagsfelt hvor regionsjefene bor, og da syns vi det er mest ryddig at sjefen for direktoratet og hele etaten bor her, sier Brekken.

De får støtte både av varatillitsvalgt Hanne Kristiansen i Juristforbundet og plasstillitsvalgt Astrid Lund Ramstad i Tekna i direktoratet.

- Jeg vil fortrinnsvis ha en direktør som er bosatt i omegn. Ellers er jeg redd det blir for få dager til stede i Trondheim, sier Ramstad.

- Skal jobbe fra Trondheim

Arbeidstilsynet er underlagt Arbeids- og sosialdepartementet, og seniorrådgiver Trond Rasmussen i departementet skriver i en e-post til Adresseavisen at bosted vil bli drøftet:

«Direktøren skal jobbe fra hovedkontoret i Trondheim. Det er ikke satt som et eksplisitt krav i stillingsannonsen at vedkommende må ha postadresse i Trondheim. Spørsmålet om bosted vil bli drøftet når alle søknader er på bordet og fristen er gått ut.»

Når det gjelder arbeidssted skriver Rasmussen:

«Direktoratet for Arbeidstilsynet har hovedkontor i Trondheim. Utgangspunktet for direktørens arbeid er der. Arbeidstilsynet er en etat som er geografisk spredt med syv regionkontor og tilsynskontor over hele landet. Direktøren har ansvar for hele etaten og må således forventes å tilbringe tid rundt omkring i ulike regioner.»

Gruppeleder og kommunalråd for Høyre i Trondheim, Yngve Brox, reagerer sterkt på at det i annonsen ikke står noe om arbeidssted.

- Jeg vil ta opp saken med departementet på vegne av Trondheim Høyre. Det er ikke akseptabelt at Arbeidstilsynet som har hovedkontor her, ikke har daglig leder her, sier Brox.

- Hele bakgrunnen for at den borgerlige regjeringen i 2001–2005 flyttet blant annet Arbeidstilsynet er spredningen av makt i landet. Da er det et viktig poeng at ledelsen sitter her. Vi skjønner at direktøren må reise mye rundt, fordi Arbeidstilsynet har virksomhet i hele landet. Men det er ikke akseptabelt at daglig leder er på gjennomreise, sier Brox.

Pendlersjefer

Adresseavisen skrev i sommer om at en lang rekke toppsjefer i Trondheim har bostedsadresse i andre deler av landet, blant dem preses i Den norske kirke, direktøren ved Trøndelag Teater, direktøren i Miljødirektoratet og flere sjefer i børsnoterte selskaper.

Det kom også kraftig kritikk fra trønderske næringslivstopper og politikere da det ble kjent at den nye sjefen i det statlige investeringsselskapet Investinor ville fortsette å bo i Asker. Mandag ble det også kjent at Sintef-sjef Alexandra Bech Gjørv flytter fra Inderøy til Oslo.

- I enkelttilfeller kan det være forståelig, men ikke når det er en gjennomgående trend. Dersom de bare er på besøk når de er på jobb, blir det dårlig kommunikasjon med medarbeiderne, sier Brox.

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad fra Fremskrittspartiet er også kritisk.

- Det er en grunn til at man legger statlige selskaper og direktorat til andre byer enn Oslo, og bygger opp et kompetansemiljø. Da er man avhengig av at daglig leder er på plass, og er til stede også på andre ting som foregår rundt virksomheten. Da er den fordel at lederen er bosatt i regionen, sier Bjørnstad.

- Navlebeskuende

Rekrutteringsfirmaet som skal finne ny direktør for Arbeidstilsynet er Delphi Consulting i Oslo. De ble valgt etter en forenklet anbudsrunde.

Brox og Bjørnstad er kritiske til at departementet ikke bruker rekrutterere i Trondheim.

- Det er en utfordring at de som jobber i Oslo bare har et nettverk der, og det gir et snevrere utgangspunkt for slike stillinger, sier Brox, og peker på at Oslo-baserte firma ikke har samme oversikt over trøndere som for eksempel bor i hovedstaden og kan tenke seg å flytte tilbake til hjemstedet.

- I Investinor-saken var det også et Oslo-firma som rekrutterte. Jeg er litt bekymret for at den typen firma er navlebeskuende og kjenner folk stort sett i Oslo-miljøet, sier Bjørnstad.

Yngve Brox sier at han vil ta opp saken med Arbeids- og sosialdepartementet. Foto: Morten Antonsen
Fremskrittspartiets stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, Sivert Bjørnstad. Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN