«Styret i Fyllingsdalen Foto AS (tidligere Foto Knudsen AS) har besluttet å begjære oppbud (be om konkurs). Vi beklager de ulemper dette medfører for våre kunder», skriver ledelsen i en lapp som hang utenfor filialen på Torgallmenningen i Bergen mandag morgen, skriver bt.no

I Trondheim er kjeden representert med butikk på Solsiden kjøpesenter.

Daglig leder Ole Bjørn Knudsen har ledet familiebedriften siden 1988.

- Dette er selvfølgelig en utrolig tung og trist dag. Familien har drevet med dette i over 50 år. Dette er nok den verste dagen i vår historie, sier Knudsen.

- Jeg er veldig lei meg på vegne av de ansatte, bedriften og familien Knudsen. Nå får vi bare gjøre det som må gjøres, sier han.

Stort underskudd i 2012

BT skrev sist uke at Foto Knudsen er i hardt vær. Bedriften hadde da ikke penger til å betale de ansatte lønn for januar. Forhandlingene om en løsning på de økonomiske problemene har altså ikke ført frem.

- Hovedårsaken til at vi begjærer oppbud er at vi dessverre fikk et veldig dårlig resultat i 2012, sier Knudsen.

De foreløpige regnskapstallene viser et underskudd på 11 millioner kroner for 2012.

- Det har vært vanskelig å få refinansiert virksomheten. Vi har nok hatt en for stor ryggsekk å bære.

Beroliger kundene

Mange kunder har levert inn bilder til fremkalling hos den tidligere fotogiganten, og enda flere har lastet opp sine bilder på Foto Knudsens servere.

Ifølge Knudsen kan de ta det med ro.

- Jeg kan ikke forestille meg at det kommer en situasjon der disse bildene ikke blir tatt vel vare på, og blir gjort tilgjengelige, sier Knudsen.

Når selskapet  nå begjærer seg selv konkurs, vil Bergen tingrett oppnevne en bostyrer som får ansvaret for å ordne opp.

Tatt av teknologien

Selv om det var fjorårets dårlige resultat som var den utløsende årsaken til konkursen, er hovedforklaringen av mer langvarig og strukturell karakter.

- Alle som driver med bilde- og medieformidling ser at dette går gjennom stadig nye kanaler. Vi har klart å henge med på en stor del av utviklingen, men likevel gikk det for brått. Vi greide ikke overgangen med den strukturen vi hadde.