I 2004, da Rune Olsø ennå var kommunalråd for Arbeiderpartiet i Trondheim, dro han på hyttetur med eiendomsinvestor Ketil Fjerdingen i Fjerdingens staselige hytte på Oppdal. Sammen med de to var en venn av Olsø, som også er Fjerdingens forretningsforbindelse.

Adresseavisen har snakket med et annet følge som var sammen på Oppdal, og som ble invitert med av Fjerdingens gjeng. Fjerdingen skal da ha omtalt de to andre som sine kamerater til det andre følget. Adresseavisen har også sett bilde av selskapet denne helga.

Egen kokk fra Rica

Ifølge Adresseavisens kilder ankom de tre hytta til Fjerdingen en fredag i februar 2004. Lørdag hygget deler av laget seg i alpinbakkene i Oppdal, før de deltok på after-ski. Kvelden ble toppet med en bedre middag på Fjerdingens 270 kvadratmeter store hytte, hvor en kokk fra velrenommerte Rica Nidelven laget mat til selskapet.

- De var tre kompiser på en hyttetur. De framsto som nære venner, og snakket til hverandre som nære venner gjør, sier en kilde som var sammen med dem deler av denne helga.

I en e-post til Adresseavisen lørdag skrev Fjerdingen at han ikke er venn med Olsø:

«Jeg tillater meg å anta at denne kontakten (med Olsø, red.anm.) ikke skilte seg fra arbeidet til enhver annen eiendomsutvikler», skrev Fjerdingen.

«Kun bekjente»

Adresseavisen omtalte lørdag vennskapet mellom Fjerdingen og Olsø. Opplysningene er relevante fordi Fjerdingen som styrerepresentant i Entra var pådriver for å få tilsatt Rune Olsø som toppsjef i selskapet, mot styreleder og nestleders ønske.

Da Dagsrevyen lørdag laget et oppslag basert på Adresseavisens sak, benektet Fjerdingen at han har vært, eller er, venn av Olsø. Det gjorde Fjerdingen i en e-post som han også sendte Adresseavisen. Her karakteriserte han sitt forhold til Olsø som «kun bekjente».

Det er denne fremstillingen fra Fjerdingen som har fått tre av dem som tilbrakte deler av Oppdals-helga med Fjerdingen og Olsø, til å reagere.

- Venner på tur

- Det blir tullete! Kan de ikke bare heller si: Ok, det var dumt å si noe annet, for vi er venner. Drar tre menn på hyttetur i den enes hytte, er de ikke bekjente, sier en som tilbrakte deler av helga sammen med Olsø og Fjerdingen.

Kildene Adresseavisen har snakket med ble invitert inn i selskapet, de spiste middagen sammen og tilbrakte tid med Fjerdingen og hans lag i alpinbakken og på after-ski.

En av de tre reagerte på at kommunalråd Rune Olsø fra Arbeiderpartiet var på vennetur med en viktig eiendomsaktør i Trondheim.

- Jeg tenkte: Hva gjør en ung politiker sammen med en viktig eiendomsutbygger i Trondheim? Men jeg forsto jo at det var venner på tur. De refererte til tidligere opplevelser de hadde sammen, minnes denne kilden, som også reagerer på at Fjerdingen benekter relasjonen.

- Det er for ille at de skal slippe unna med dette. Dette er menn på toppen av samfunnet. De bør fremstå som forbilder, påpeker vedkommende.

I Olsøs 30-årslag

Adresseavisen refererte lørdag til flere kilder som har observert Olsø og Fjerdingen sammen på byen i Trondheim, både dagtid og kveldstid, også de senere årene. «Det er helt ubestrid at de er venner, det er ingen som kan nekte for det,» sa en kilde som kjenner Olsø godt.

Det var Olsø som oppnevnte Fjerdingen som styremedlem i filmfestivalen Kosmorama, da Olsø var styreleder i kinoen.

Den eneste private, sosiale kontakten Fjerdingen har innrømmet å ha hatt med Olsø, er at han var til stede på Ap-politikerens 30-årslag i 2004, hvor Adresseavisen var til stede for å dekke.

Ifølge en e-post Fjerdingen sendte lørdag, var han gjest «sammen med flere andre næringslivsaktører i Trondheim». Adresseavisen kjenner til at det på Olsøs 30-årslag først og fremst var nære politiske allierte, partivenner, familie og personlige venner av Rune Olsø til stede.

Fjerdingen: «En hyggelig politiker»

Ketil Fjerdingen vil ikke la seg intervjue, men sender en e-post til Adresseavisen hvor han gjentar at det ikke foreligger et forhold mellom ham og Olsø som tilsier inhabilitet:

«Jeg har ikke hatt private eller økonomiske relasjoner til Olsø som tilsier inhabilitet. Det stemmer at Olsø, som da var kommunalråd, var invitert til en samling jeg hadde for over 8 år siden (2004) for å prate om politiske forventninger og krav til eiendomsutvikling i Trondheim. Han ble presentert som en dyktig og hyggelig lokalpolitiker. Olsø deltok på den hyggelige middagen etterpå og fikk som de andre gjestene tilbud om overnatting. Olsø deltok ikke på ski sammen med oss andre som var der. Etter at Olsø startet i Entra i 2006 har vi hatt meget liten kontakt ut over forretningsmessig kontakt. Jeg vil gjenta at jeg ikke har private eller økonomiske relasjoner til Olsø som tilsier inhabilitet. Eierskapsavdelingen ble orientert om mitt forhold til Olsø før jeg gikk inn i styret i 2011.»

Adresseavisen har ikke lyktes i å få en kommentar fra Rune Olsø om opplysningene i denne saken.