- Interessen for å ha julebord her har vært over all forventning. Vi har både et show med Jahn Teigen og tradisjonelle julebord, disse er nå fullbooket, sier salgssjef ved Clarion hotell & congress Trondheim, Yvonne Rendal Landrø.

Hotellet opplever nok nyhetens interesse fortsatt, men Landrø mener at den store etterspørselen også henger sammen med showet. For små eller mellomstore grupper er det fortsatt ledige bord enkelte kvelder på Astrum grill & rawbar.

Andre hoteller og restauranter Adresseavisen har snakket med melder også om et stort trykk på bestillinger.

- Enkelte dager har vi ledige bord, men vi er veldig godt belagt, sier administrerende direktør Bjarte Gjerde, hos Rica Nidelven.

I fjor hadde de 18400 gjester i løpet av julebordsesongen, og så langt i år har 18700 gjester bestilt julebord på hotellet.

- Og vi selger fortsatt, så det ligger an til å bli enda bedre enn i fjor noe vi synes er gledelig, sier Gjerde.

De arrangerer julebord hver eneste dag fremover, men har litt ulike opplegg i helgene og på hverdagene.

Også hos Britannia begynner det å bli fullt, og også de mener at de har en litt større pågang av bestillinger i år mot tidligere.

Tar lunsj med kundene

For Lian restaurant står julebordsesongen for 20–25 prosent av den årlige omsetningen. I tillegg til mai og juni er november og desember de månedene med størst omsetning. De holder julebord både i helgene og ukedagene og serverer i tillegg julelunsj.

- Vi ser at mange legger opplegg med kunder til en sen lunsj, og tar julebordene på kveldene med ansatte, sier Inge Johnsen.

De har plass til rundt 330 gjester samtidig, og har ikke lenger mulighet til å reservere for de største selskapene i helgene.

- Men grupper på 10–30 personer har vi fremdeles rom for noen av helgedagene, sier Johnsen.

Han ser tydelig at helgene fylles opp først, så følger ukedagene og julelunsjene på. De største gruppene begynner å bestille i slutten av august.

Hege Jullumstrø Hildonen hos To rom og kjøkken skulle gjerne sett at enda flere bestilte tidlig.

- Da er det lettere for oss å klare å få plassert flest mulig på ønskelig tid og sted, sier hun.

De har ikke tradisjonell julemat på menyen, men serverer lutefisk ved forhåndsbestilling. De har mulighet til å ta imot alt fra store selskaper til bord med par i ulike deler av restauranten. Nå har de ventelister hver helg frem mot jul.

Også Eld er så å si fullbooket.

- For de store selskapene på 20–30 personer begynner det å bli vanskelig å finne rom, men for mindre grupper klarer vi alltid å finne bord om folk er litt fleksible på tid, sier restaurantsjef Kristian Talmo.

Eld er inne i sin andre julebordsesong, og trykket på bestillinger har vært større i år enn i fjor. Folk begynte også å bestille bord tidligere i år. Telmo tror det handler om at det er flere som kjenner til restauranten.

Tar julebordet etter jobb

I fjor startet Havfruen å tilby julebord allerede fra klokken 17.00. De fikk begrenset respons, men i år har dette tilbudet blitt svært populært.

- I en del bedrifter ønsker folk å ta en matbit og en øl sammen etter jobb for så å bruke helga sammen med familien, sier Dag Wirum hos Havfruen.

Det er fremdeles mulig å få bord enkelte dager i julebordsesongen, men helgene er fullbooket. Wirum antar at de har hatt fem til ti prosent økning i bestillingene sammenlignet med samme tid i fjor.

- Det kan hende at lutefisk har blitt mer aktuelt for folk, sier han.