- Vi er stolte over å ha solgt dette til en av verdens beste investorer innen dette feltet. Det er et kvalitetsselskap som kjøper et kvalitetsprodukt, sier Erik Hagen, managing partner i Viking Venture.

De har nå solgt selskapet AddSecure til det bostonbaserte selskapet Abry Partners. Amerikanerne skriver i en pressemelding at AddSecure har klart å oppnå en unik posisjon i det skandinaviske markedet.

- Vi tror selskapet har potensial til å etablere seg som et internasjonalt selskap i bransjen i de kommende år, sier sjefen for Boston-firmaet, Rob Nicewicz, i pressemeldingen.

Storsalg

Dette er det største salget Viking Venture noensinne har gjennomført. Fondet ønsker ikke å gå ut med salgssummen, men sist gang de omtalte et salg som sitt største noensinne var da de i 2007 solgte Nacre AS for 750 millioner kroner.

- Det har vært en god investering for fondet vårt. Pengene går tilbake til våre aksjonærer, og noe vil resirkuleres inn i nye selskaper, fortsetter Hagen.

Selskapet AddSecure leverer overvåket alarmkommunikasjon til bedriftsmarkedet i Norden.

Overvåkning

- Tidligere gikk kommunikasjonen fra alarmboksene rundt omkring til for eksempel brannsentralen eller vektere via vanlige telefonlinjer. Da AddSecure startet i år 2000 under navnet Safetel AS tenkte de at det måtte finnes en bedre og rimeligere måte å gjøre dette på, forteller Jostein Vik, partner i Viking Venture.

Løsningen ble å koble alarmene opp mot mobilnettet.

- De overvåkede linjene er noe bedrifter normalt har. At de er overvåket betyr rett og slett at noen alltid passer på at det er kontakt mellom partene. Om for eksempel linjen mellom Nidarosdomen og brannsentralen skulle ramle ned vil det bli plassert brannvakt der til linjene fungerer igjen, fortsetter Vik.

- AddSecure sørger rett og slett for at de som skal ha beskjed får beskjed når en alarm går, sier Hagen.

13-årig investering

Viking Venture, som har hovedkontor på Bakklandet i Trondheim, investerte i Oslo-selskapet allerede i 2003. Da hadde selskapet en omsetning på 14 millioner kroner og gikk under navnet Safetel AS. Sammen med Viking Venture gikk også B. Skaugen AS og Follum Invest inn i selskapet.

- Etter hvert var Safetel AS det største selskapet i bransjen i Norge, og nummer to i Sverige. Samtidig var det et svensk selskap som het Multicom Security som var størst i Sverige, og nummer to i Norge. I 2014 ble selskapene fusjonert, fikk navnet AddSecure og hovedkontor i Sverige. Men den teknologiske utviklingen ligger fremdeles i Norge.

Etter å ha vært med på å utvikle selskapet siden 2003 var det nå naturlig for Viking Venture å selge seg ut. AddSecure hadde i 2015 en omsetning på rundt 376 millioner norske kroner, og leverte et overskudd på drøyt 124 millioner norske kroner, etter dagens valutakurs. Totalt har de 120 ansatte og over 120.000 aktive abonnenter.

- 13 år er en lang investeringsperiode for oss, så det er naturlig å selge det. Abry Partners kjøper seg nå opp for å utvikle selskapet videre, og også for å posisjonere seg i Europa.

- Selskapet er et godt eksempel på hvordan vi kan utvikle førsteklasses norsk teknologi til å bli ledende internasjonalt, avslutter Hagen.