- Dette blir det store i 2016, sier Thomas Berg (33) og Einar Næss (37). De snakker om «virtual reality», eller virtuell virkelighet (VR).

Sammen er de firmaet Mograf og i seks år har duoen laget animasjon, grafikk og spesialeffekter for film og fjernsyn fra kontor i Kjøpmannsgata i Trondheim.

De omtaler seg selv som nerder innen fagfeltet sitt. Begge er selvlærte, og har tegnet siden de var bitte små guttunger.

- Da vi møttes for seks år siden, var det bare «high five» og så var vi Mograf, smiler Næss. Den første jobben de gjorde sammen var for NRK-serien «Ikke gjør dette hjemme».

Erfarer istedenfor å observere

I vår ble de nominert til Gullruten for beste grafikk, vignett og vfx (visuelle effekter) for arbeidet på NRK dokumentarserien «Alliert og alene». Denne høsten er de aktuelle med grafikker til blant annet NRK-seriene «På Tro og Are», «Norges tøffeste» og «Litt av en jobb» De har også laget grafikk og animasjoner til blant annet «Normal galskap», «Schrødingers katt», «Hjernekamp» og «Kosinus».

Nå utvider de konseptet og satser stort på den virtuelle virkeligheten, den de håper er i ferd med å komme oss alle nærmere. Dette er den virkeligheten du ser tredimensjonalt foran pc-skjermen, dersom du har VR-briller på.

- Vi har blant annet laget en demo til oljebransjen, som viser at du kan se hva som foregår nede på havbunnen, under en plattform, sittende foran pc-en din,forklarer gründerne. Med VR-briller på er det som å sitte i en ubåt under havet, og du kan bevege deg rundt og se oljeledningene fra alle kanter. Med å snu hodet kan du se under, over og rundt.

- Dette er et glimrende læringsverktøy, som gir en stor følelse av å være til stede selv om du ikke er det. Er du mekaniker for eksempel, så kan du sitte foran pc-en og lære inngående om en motor. Det gir en helt annen forståelse enn hva du får fra en manual på papir. Her erfarer du, ikke bare observerer, forklarer Næss.

Google Street View sett med VR-briller gjør at du kan vandre gatelangs fra sofakroken.

Slipper kostbare kurs

Mannfolka bak Mograf har ventet lenge på at VR-teknologien skulle bli så bra at de kan skape innhold til den.

- Vi finner ikke opp teknologien. Vi lager eget innhold og tar teknologien i bruk. Nå skal vi satse knallhardt på dette, det blir spennende, sier Berg og viser til et annet eksempel hvor VR kan bli et nyttig verktøy:

- Ta for eksempel dykking. Vi kan lage en modell over hvordan det ser ut på havbunnen. Så kan dykkeren kjenne seg igjen når han tar dykket, selv uten å ha vært der på ordentlig før.

Én av Mograf sine oppgaver fremover nå er å få oppdragsgivere til å skjønne fordelen med å få skapt en virkelighet virtuelt.

- Tenk hva firmaer kan spare på utgifter knyttet til opplæring med denne teknologien. De slipper å betale for transport, hotellopphold og tapt arbeidstid ved kursing, i stedet kan de gi medarbeiderne lenke til en fil og så er virkeligheten der foran pc-skjermen. For firmaet trengs det kun en vanlig spill-pc og et sett ved VR-briller til rundt 3000 kroner. Vi har prøvd å få blant annet oljebransjen til å skjønne at dette ikke er noe som er kjekt å ha, men noe de rett og slett må ha. Når de skjønner at de kan spare penger på å ikke dra på kurs, da er vi der, sier Næss.

Sjekk her om verden ble slik i 2015 som Marty McFly i Tilbake til fremtiden trodde.

Håper på utvidelse

Mograf mener dette vil være besparende for firmaer, og de håper å også selv tjene penger på den nye teknologien.

- Vi har klart å leve av Mograf i seks år. Men det er klart, vi er nerder som er flinke innen et fagfelt og som samtidig forsøker å styre skuta. For oss er teknologien og det kreative lidenskap, og vi ser at vi egentlig ikke kan regnskap og salg, sier Næss. Mograf tar nå grep, og går blant annet fra to enkeltmannsforetak til et felles AS.

Les også om hvordan gründere utvikler en app hvor du kan se hvor mye du forurenser i hverdagen og effekten av dine miljøtiltak.

- Vi satser større, og håper Mograf med VR-teknologien og mulighetene den gir vil gå såpass bra at vi kan ansette andre til den biten vi ikke kan. Det vil også frigi tid til oss, slik at vi kan holde på kun med det vi faktisk kan, sier Berg.

- Ja, det holder ikke med gode ideer, noen må selge dem også. Det er ikke vi så gode til, medgir Næss.

- Så nå skal dere slutte å lage animasjoner og effekter til tv og film?

- Nei, vi er to glade nerder som ikke kommer til å slippe det, sier Mograf-gründerne. De vil bare ha enda et bein å stå på.

Som på ekte: Einar Næss og Thomas Berg lar journalisten prøve en VR-berg- og dalbane. Det gir sug i magen og skjelvende føtter som på et ordentlig tivoli. Foto: TERJE VISNES