Salmar søker nå kinesiske helsemyndigheter om å bli forhåndsgodkjent produsent.

–I Kina tok vi raskt markedsandeler da vi startet i 2007. I starten solgte vi rundt 40 tonn i uka. Nå har vi en stabil etterspørsel på 300-400 tonn, men kan ikke levere, sier Geir Wærø, Salmars salgsdirektør for Asia.

Norge delte i 2010 ut Nobels fredspris til menneskerettighets-aktivisten Liu Xiabao. Like etter økte mengden handelshindringer for norske produkter i Kina, blant annet laks.

–Det er ingen direkte boikott. Men Kina har innført to uker lange laboratorietester på fisken som ankommer landet. Det betyr i praksis at det er umulig for oss å selge, siden fersk fisk ikke kan vente så lenge, sier Wærø.

Får Kina-besøk

–Salget gikk plutselig rett til bunns. Vi har tapt kunder på dette. Men det har vært mulig å frakte inn fisk ved noen flyplasser, sier Wærø.

Salmar har søkt om å bli godkjent produsent for eksport til Kina. Om dette blir innvilget vil det si at Kina vil akseptere hygieniske godkjenninger som kommer fra norske helsemyndigheter.

–Kinesiske helsemyndigheter i kontakt med det norske mattilsynet. Vi måtte gjøre det samme da vi begynte å eksportere til Russland, sier Wærø.

Onsdag kommer kinesiske journalister sammen med Norges Sjømatråd til Frøya for å se på Salmar-fabrikken.

–Vi vil være åpne, og vise hvordan vi produserer, sier Wærø.