- Stigende boligpriser gjør det stadig vanskeligere for de unge å få innpass i boligmarkedet. Prisene er nær å stange i taket fordi det bygges altfor få boliger og fordi boligprisene har steget betydelig mer enn lønningene, sier Øye til Stavanger Aftenblad.

Han er partner i analyseselskapet Prognosesenteret og en profilert boliganalytiker gjennom mange år. Øye liker ikke utviklingen - og mener de unge må markere seg.

- Fornærmelser

- Det eksisterer en slags gammelmannsholdning til de unge, sier Øye, og ramser opp utsagn han har hørt fra forskjellige hold:

«De unge skjønner ikke økonomi.» «Det er ingen menneskerett å få seg bolig med en gang du er ferdig med utdanningen.» «Det er ingen menneskerett å bo sentralt.»

Etter mitt skjønn er dette grove fornærmelser, men enn så lenge ser det ut til at de unge finner seg i det, sier Øye til Aftenbladet.

56-åringen synes det er merkelig stille fra den oppvoksende slekt.

- Blir ikke hørt

Neste år venter både Øye og andre analytikere at boligprisene vil fortsette å stige. Dermed blir boligmarkedet enda tøffere for de unge. Og myndighetene har ikke gjort det enklere, mener han:

- Det eneste tiltaket av boligpolitisk kaliber er Finanstilsynets skjerping av kravet til egenkapital ved kjøp av bolig, som er hevet fra 10 til 15 prosent.

Øye medgir at det nok er politiske ungdomsorganisasjoner som har boligpolitikk på dagsordenen. Men de blir i svært liten grad hørt, mener han.

Venter opprør

- Det forundrer meg ikke om 2013 blir et år hvor vi får et boligpolitisk opprør blant ungdommen. Dét vil i så fall være på tide, mener han.

Han mener en rekke tiltak kan gjennomføres:

Flere studentboliger: - Studentsamskipnadene må tilføres penger for å bygge flere boliger. Det vil bidra til å ta bunnen ut av leiemarkedet, som så vil føre til at leieprisene faller.

Utvide BSU: - Boligsparing for ungdom er en ordning som må utvides kraftig. Et maksimalt sparebeløp på 150.000 kroner er ingen ting med de boligprisene vi har i dag.

Nye regler: - Myndighetene må være mye mer pragmatiske i forhold til den store mengden av nye regler, så som livsløpsstandard, krav til energiøkonomisering og så videre.

Bedre arealplanlegging: - Kommunene må regulere tomtearealer i langt større utstrekning enn i dag.

Boligminister: - Ansvaret for boligpolitikken er altfor fragmentert. En boligminister ville vært et visjonært tiltak, det ville gitt økt oppmerksomhet på boligutfordringene.

- Det forundrer meg ikke om 2013 blir et år hvor vi får et boligpolitisk opprør blant ungdommen, sier Bjørn-Erik Øye som er partner i analyseselskapet Prognosesenteret.