Atmel Corporation er et internasjonalt selskap med hovedbase i California. Det er avdelingen i Trondheim, Atmel Norway, som har ansvaret for mikrokontrollene.

Disse brukes både i mobiltelefoner og nettbrett, og sørger for at firmaet nå opplever en eventyrlig vekst.

Doblet omsetningen

I 2010 doblet Atmel mikrokontrolleromsetningen. Av en total omsetning på 1644 millioner dollar (9,5 milliarder kroner), utgjorde Atmel Norways ansvarsområde 892 millioner dollar (5,1 milliarder kroner).

- Det er klart at en nesten dobling av omsetningen fra ett år til et annet for vår del er ganske ekstraordinært. Vi er veldig fornøyde, kommenterer senior director i Atmel Norway, Gaute Myklebust overfor adressa.no.

Trenger flere ansatte

Som et resultat av dette, vil bedriften nå ansette flere ingeniører.

- Vi regner med rundt ti prosent vekst i ansettelsene. Det betyr rundt 20-25 nye stillinger i løpet av 2011. Får vi tak i flere ingeniører og sivilingeniører med riktig utdannelse, kommer vi sannsynligvis til å ansette flere enn det også, forteller Myklebust.

Tilgangen på ingeniører med relevant utdanning har i lengre tid vært et problem for bedriften.

- Vi har et nært samarbeid med NTNU. Når det gjelder antall studieplasser har vi hatt møte med rektor. For å få opp antall studieplasser, må antall primærsøkere gå opp. Det er rett og slett ikke mange nok som velger realfagsutdanning, sier Myklebust.

Finnes i mange mobiler

For å illustrere suksessen selskapet har opplevd det siste året, kan det nevnes at åtte av fjorårets topp ti smarttelefoner i PC World Magazines kåring inneholder teknologi fra Atmel.

Les flere økonominyheter her

- Vi har knyttet til oss flere kunder, men også styrket posisjonen vår blant de eksisterende kundene, ved at vår teknologi brukes i flere nye modeller, forklarer Myklebust.

Gull med berøringsskjermer

Et helt nytt markedsområde for firmaet er den fremvoksende bruken av berøringsskjermer. Det er blant annet avdelingen på Heimdal som har utviklet berøringsteknologien på Samsungs Galaxy tab.

- I 2010 har vi gått fra null til 140 millioner dollar i omsetning på dette området. Dette kommer bare til å vokse i 2011, sier Myklebust.

Telefonene Nokia C7, HTC Desire Z og Samsungs Galaxy bruker også teknologi fra Atmel.

Myklebust mener at det i tillegg til mobiltelefoner og nettbrett, også vil komme flere andre apparater som benytter berøringsskjermer.

- Blant annet gjelder dette digitale kameraer og mulifunksjonsskrivere, sier han.

foto
Atmel Norway har ansvaret for elektronikkgiganten Atmel Corporations satsing på mikrokontrollere over hele verden. Fra venstre senior director Gaute Myklebust og daglig leder Vegard Wollan. Foto: Marianne Tønset