Verdalsselskapet Ocean Geoloop nøyer seg ikke med en ny metode for karbonfangst. Nå har de kjøpt et selskap på vestlandet som skal hjelpe dem slik at de samtidig skal kunne produsere strøm med sin egenutviklede teknologi.

Selskapet, med hovedkontor på Ørin i Verdal, har den kjente gründeren Hans Gude Gudesen som største eier og pådriver. Selskapet har som mål å fange CO₂ fra industrielle utslipp, hundre prosent effektivt og hundre prosent rent. Norske Skog Skogn og etter hvert Norfrakalk i Verdal skal bli prøvekaniner for den nye teknologien.

Det ble nylig kjent at Ocean Geoloop skal børsnoteres. De sikter seg inn mot en lansering på Euronext Growth-børsen i midten av mars.

Kjøper selskap på vestlandet

Onsdag sendte selskapet ut en pressemelding der de forteller at de har inngått en avtale om å kjøpe 67 prosent av selskapet Energi Teknikk AS.

Selskapet, som holder til i Seimsfoss sør for Bergen, er en totalleverandør av utstyr og tjenster for utbygging og drift av små vannkraftverk.

Ocean Geoloops testanlegg ligger i fjorden utenfor Fiborgtangen. Det er starten på det som etterhvert skal bli et permanent anlegg for karbonfangst ved Norske Skogs fabrikk. Foto: Innsendt

– Vi er glade for å kunngjøre kjøpet av Energi Teknikk, som er et viktig steg i utvikling av neste generasjons karbonfangstløsninger med integrert elektrisitetsproduksjon. Energi Teknikk-teamet innehar flere tiår med ledende bransjeekspertise innen vannkraft og elektrisitetsteknologier, sier Anders Onarheim, styreleder i Ocean Geoloop i pressemeldingen.

Pilotproduksjon til sommeren

Her går det videre fram at Energi Teknikk omsatte for 149 millioner kroner i 2021, og selskapet har en sterk markedsposisjon med solide forretningsutsikter.

Anders Onarheim er styreleder i Ocean Geoloop. Foto: HENRIK MONTGOMERY / NTB

Planen er at Ocean Geoloop før sommeren skal installere den første piloten for å fange CO₂ fra fabrikkpipene på Norske Skogs anlegg i Skogn. Dette skal senere bygges ut med en ny teknologi som skal muliggjøre strømproduksjon fra varmekilder av lav kvalitet, noe selskapet kaller e-Loop.

– Ocean Geoloop har en ambisjon om å verifisere e-Loop-teknologien med en pilot i løpet av 2023. Energi Teknikk tilfører kompetanse og kapasitet innen design, konstruksjon og drift, og vil være nøkkelen i utviklingen av e-Loop, sier styreleder Anders Onarheim i pressemeldingen.