For Supen Pøbb på Bogøya utenfor Frøya har ikke de to siste påskene vært noe særlig. På grunn av pandemien har ikke puben hatt mulighet til å servere sine kjente Fish and Chips.

I år kan de endelig åpne igjen.

– Det har vært nedstengt, enkelt og greit. Trøsta var jo at det var drittvær. Nå blir det ikke noe bedre. Vi tenkte jo på grand opening nå på lørdag med Fish and Chips, men vi har ikke apparat til det når det er meldt stiv kuling og ruskvær. Nå skal vi bare ha noe å drikke og øl å servere på lørdag. Vi skal kjøre Fish and Chips på skjærtorsdag, langfredag og påskeaften, og vurderer søndagen og, sier daglig leder Torleif Skatvold.

90 prosent av kundene kommer til Supen Pøbb med egen båt, forteller Skatvold.

– Er det dårlig vær, er det dårlig butikk. Påska for tre år siden var super, med knallvær. Vi solgte over 1000 porsjoner med Fish and Chips, og gikk til og med tom for chips. Vi måtte nærmest rane butikkene for pommes frites. Nå har vi kjøpt inn mye, vi skal ikke gå i den fella igjen, sier Skatvold og ler.

foto
Tone Jørgensen, hotellsjef ved Hjorten hotell, er glad for at ting endelig er som normalt igjen. Foto: Julie Dønnem Lillevik

– Endelig som normalt

Tone Jørgensen, hotellsjef Hjorten hotell, forteller at de er glade for å få folk tilbake, uten skillevegger og begrensinger:

– Ting er endelig som normalt. Vi er veldig glad for det, men etter vi holdt på med dette i to år har det satt seg litt i ryggmargen. Man var litt skeptisk i starten til å fjerne skilleveggene vi hadde, men vi fortsetter med gode rutiner med vasking og vi har spritstasjoner stående fram. Det har alle sammen blitt så vant til, sier hun.

Hotellet holder ikke åpent på selve påskedagene sier Jørgensen, men de vil ha flere arrangement i første delen av påskeuka:

– Det er fullt hotell og mye som skjer. Det er godt at ting endelig har blitt normalisert igjen. Vi er kjempeglade nå for at ting er som normalt og at det er mye som skjer framover. Det er mye å være med på.

foto
Hjorten hotell holder stengt under påskedagene i år, men kjører arrangement fra fredag til tirsdag. Foto: Julie Dønnem Lillevik

Store forventninger

Butikksjef ved Coop Extra Sistranda, Kenneth Engan, tror påska i år blir veldig bra.

– Påska i fjor var ganske tidlig, og da er det som regel lite folk ute på øyene enn sånn som i år. Påska er alltid bra for vår del. Vi forventer en del mer handel i år i og med at påska er 14 dager senere. Det er ikke meldt bra vær med det første, men det skal bli rolig og fine temperaturer inn mot påskehelga, og det lover godt. Vi har store forventninger til påska i år, jeg tror det blir mange på Frøya, sier Engan.

Engan forteller at det har gått bra for matbutikken i påska også under pandemien:

– Påskene under pandemien har egentlig vært veldig bra for oss. Som regel var det ikke mye som skjedde, restauranter og spiseplasser hadde ikke helt åpent og derfor handlet folk mat på matbutikken for å ordne hjemme i stedet. Det har vært veldig bra for handelen hos oss, sier Engan.

foto
Kenneth Engan, butikksjef ved Coop Extra Sistranda, sier de forventer mange kunder i påska i år. Foto: Bjørg Støen.

– Skal bli spennende

Som temmelig fersk daglig leder i Knarren Brygge, er Bjørn Utseth spent på å se hvordan det blir i år:

– Det skal bli spennende. Vi vet jo ingenting om hvordan påska blir. Påska har alltid vært godt besøkt på Knarren, men nå kan man jo kjøpe sydentur til påska og det har man ikke kunnet gjøre på to år. Men vi er helt sikre på at det kommer folk til Hitra og på Knarren i påska, det har det alltid gjort

Utseth begynte i jobben i mars. Han forteller at de blant annet skal ha åpen restaurant og besøk av Frode Jektvik i påska:

– Det har vært en del telefoner med spørsmål, men vi tar bare bordbestillinger. Det er mange som har vært i kontakt med oss, og vi har fått en del bordbestillinger på andre dager i påska også, sier Utseth.

foto
Knarren Brygge ligger i Knarrlagsundet og er mange båtfolks destinasjon sommerstid. Foto: HF-arkivet.

Ann Kristin Kjerringvåg Willmann, daglig leder i Hitrahallen, forteller at de for første gang på to år kan ha åpent i svømmehallen og bowlingen i påska:

– Det er deilig. Vi har hatt to påsker som ikke har vært noe spesielt, det er veldig godt å være tilbake til normalen. I fjor og året før hadde vi kun treningssenteret åpent.

Kjerringvåg Willmann forteller at påska bruker å være en fin tid for Hitrahallen.

foto
Ann Kristin Kjerringvåg Willmann forteller at det er åpent i svømmehall og bowling i påska, i motsetning til fjoråret og året før. Foto: Cecilia Brurok (arkivfoto)

Har normal beredskap

Med hyttefolket på plass, blir befolkningen i Øyregionen noe større enn den normale. Politibetjent Karl Dahlø ved politiet på Hitra og Frøya forteller at de følger ordinære lister i påske.

– Vi får se hva det bringer. Det forventes litt økt aktivitet med folk, men vi sitter ikke og frykter. Normalt sett går det greit.

Legekontorets avdelingsleder, Monika Glørstad, på Hitra forteller at de ikke har noen ekstra beredskap i påska, med vanlig vaktberedskap som på helg.