- Vi har aldri hatt det så gøy som nå, sier gründer og daglig leder, Preben Oosterhof, i Dromedar Kaffebar AS.

Siden desember 2016 har Kaffebar-kjeden fra Trondheim vokst seg større, mye takket være de finansielle musklene til Norgesgruppen som kjøpte selskapet i 2013 av Oosterhof og medgründer Andreas Hertzberg. Men det hadde verken blitt salg eller nyetableringer dersom konseptet ikke var levedyktig.

Noe Oosterhof nå gleder seg stor over.

- Dette er et hjul som snart er gått i mål. Det startet med to gründere for 21 år siden, som ønsket å være med på å definere et håndverk og et marked. Vårt mål var å klare å betale regningene våre, overleve og ha det gøy. Nå har vi i tillegg en eier som ønsker vekst, sier han.

Les også: Her åpner ny kaffebar på Solsiden

Flere nye avdelinger

Og vekst er det blitt: To nye kaffebarer i Ålesund, en ny i Trondheim (Solsiden) og en i Stjørdal. Den første i Ålesund kom med oppkjøp av selskapet Chocolatte AS som ble fusjonert inn i Dromedar Kaffebar i fjor og bidro til en minus på fjorårets sluttresultat. For det koster å få nye kaffebarer bryggeklare.

foto
Åpning av ny avdeling på Solsiden var noe av det som kostet Dromedar Kaffebar liott ekstra i fjor. Foto: Therese Jægtvik

- Vi har bygd opp fire nye avdelinger og kostnadene er tatt over drift, både en del av investeringene og å få avdelingene opp og gå. Vi har økt fra rundt 80 ansatte i oktober 2016 til rundt 120 nå og investert i disse i form av kurs og kompetansebygging, sier Oosterhof.

Årsregnskapet for 2017 viser en omsetningsvekst på 18 prosent, men et underskudd før skatt på 650 607 kroner mot er overskudd på drøyt 750 000 i 2016. Forrige gang selskapet gikk med underskudd, var i 2004 med beskjedne 161 000 i minus før skatt.

- Den underliggende driften i eksiterende avdelinger har ligget på samme nivå de to årene. Det er også derfor vi tør satse videre, sier Oosterhof.

Les også: - Det trønderske kaffemiljøet er blitt veldig bra

- Vekst i Midtbyen

For selskapets to kaffebarer i Midtbyen i Trondheim, Moxnes og Nordre, hadde i fjor omsetningsøkning, ifølge Oosterhof.

- Hvordan forklarer du det når andre deler av handelen i Midtbyen opplever nedgang?

- Jeg tror det dreier seg om at det snakkes en del negativt om Midtbyen. Men det dreier seg mye om å finne de riktige beliggenhetene også her. Vi er heldige vi har to gode beliggenheter, i tillegg har vi utrolig mange stamkunder som besøker oss ofte.

- Og man trenger ikke bil for å kjøpe kaffe.

- Nei, man gjør jo ikke det. Jeg håper vi klarer å være dyktige og holde på kvaliteten i det vi leverer som gjør at flere og flere velger oss, sier Dromedar-gründeren.

Les også: - Vi hadde ikke snøring på hva vi holdt på med

Flere prosjekter på gang

Noe annet som er blitt mer pop de siste årene, er kakene fra Dromedarbakeriet som også ligger i Midtbyen, i Apotekerveita. Når også leveransene til kaffebarene blir større, har Dromedar har bestemt seg for å bygge et større bakeri – og at det skal ligge i Midtbyen.

- Vi vil helst være i Midtbyen istedenfor å flytte ut av sentrum og komme opp i mer industriell produksjon. Sammen med gårdeier (Reitan-eide E.C. Dahls eiendom, journ.anm.) har vi kommet frem til en løsning som gjør at vi kan bygge ut der vi er. Så nå skal vi utvide bakeriet vårt til dobbel størrelse, sier Oosterhof.

Les også: Vant konditorkåring med sjokolade-reinsdyr

I oktober åpner kjeden sin tredje kaffebar i Bergen. Deretter skal det, forhåpentligvis første kvartal 2019, være klart for åpning av et storprosjekt selskapet jobber med på Øya i Trondheim.

- Det blir en stor Dromedar og en betydelig investering. Mye mer kan jeg ikke fortelle ennå, men vi gleder oss veldig til å fortelle om de planene når vi er klare for det, sier Oosterhof.