Det nyetablerte selskapet C-Feed AS skal dyrke frem ørsmå krepsdyr som skal brukes som fôr til blant annet oppdrett av hummer og tunfisk.

– Mange rundt om i verden har prøvd å få til oppdrett av nye fiskearter uten å lykkes. Ofte er det yngelfasen som har vært problemet, sier forskningssjef Gunvor Øie ved Sintef Fiskeri og Havbruk i en pressemelding.

Minikreps

Men nå tror Sintef at de har funnet en løsning. De siste årene har de dyrket frem en type hoppekreps, som spises av fiskeyngel i naturen. Denne bittelille krepsen har de gitt som mat til yngel av flere saltvannsarter, og fått dem til å overleve i store oppdrettskar.

De har doblet overlevelsen til hummeryngel, og som de første i verden har de også klart å ale opp store antall velutviklede tunfiskyngel.

– I laboratorieskala har vi lovende resultater også på yngel av kveite, torsk og berggylt, en art som plukker lus av laksen. I neste omgang ønsker vi å forsøke oss på blekksprut og fiskearten grouper, en høyt betalt matfisk i Østen, sier Øie.

Sintef tror det globale markedet for denne typen fôr kan være to milliarder kroner i løpet av ti år.

Største eier

I første omgang skal selskapet holde til hos Sintef Fiskeri og Havbruk på Brattørkaia i Trondheim, og forskningsstiftelsen blir også største eier i C-Feed gjennom sitt investeringsfond Sintef Venture IV. Fondet går inn med 2,6 millioner kroner, mens trondheimsselskapet Cofounder går inn med 400 000 kroner.

Dette blir den første investeringen til Sintef Venture IV, som har en samlet investeringskapital på 209 millioner kroner

Fondet ble etablert med pengehjelp både fra det Europeiske Investeringsfondet (EIF) og Sparebank 1 SMN, og skal investere i selskaper med utspring fra teknologimiljøene ved Sintef og NTNU.

Disse ørsmå hoppekrepsene er babymaten som Sintef dyrker opp og gir til fiskeyngel. Foto: JAN OVE EVJEMO/SINTEF