Helga Arntzen (69) er kjent for blant annet for å ha hatt med 150 000 ungdommer til Auschwitz, og er daglig leder og styreleder i Aktive Fredsreiser.

I dag ble hun tildelt prisen Årets Ladejarl, sammen med to millioner kroner og en statue av Odd Reitan selv.

Forandre verden

– Verdibasert arbeid er for meg å vise hvor store muligheter vi har til å forandre verden, sa Arntzen da hun mottok prisen av Reitan på gårdsplassen på Lade Gaard.

– Det er med stor ærbødighet jeg mottar prisen, og det er noe jeg aldri trodde jeg skulle få, sa hun.

Helga Arntzen er født i Heidelberg i Tyskland i 1942. I 1992 var hun med på å etablere Hvite Busser til Auschwitz, og hun har også drevet jordbruksprosjekter i Afrika.

Hedret før

Ifølge juryens begrunelse har Arntzen «utmerket seg ved å påvirke mennesker holdninger, verditenkesett og ekte verdibasert arbeid. Arbeidet for og med ungdom gjennom mange år har skapt forutsetninger for å styrke verdier man ønsker skal være representative i det norske samfunnet. Arbeidet med menneskeverd, likeverd, forsoning og respekt har bidratt til holdningsendring, forståelse og kunnskap hos en stor gruppe ungdom, og nærmere 150 000 ungdommer har deltatt på vinnerens prosjekter».

Arntzen fikk i 2006 Kongens fortjenstmedalje i gull for sin innsats for fredsarbeid på nasjonalt plan. I 2011 ble hun tildelt fortjenestekorset med bånd av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenesteorden.

Odd Reitan avslørte selv opprettelsen av prisen da han feiret sin 60-årsdag i Marbella i Spania i fjor.

Da uttalte han til Adresseavisen at han hadde blitt mer og mer opptatt av det han kaller troen på verdibasert ledelse. At folk skal ta sine valg basert på egne verdier, i motsetning til regler bestemt av andre.

– Jeg ønsker å være med å påvirke gjennom å dele ut en pris til dem som har utgjort forskjellen når det gjelder å begripe hvor viktig det er at vi har sterke verdier og holdninger, sa han.

Prisen har også blitt tatt inn i vedtektene til Reitangruppen, som Reitan ønsker skal være «Skandinavias mest verdidevne selskap».

Foruten Reitan har juryen bestått av tidligere landslagstrener Marit Breivik, Civita-leder og eks-statsråd Kristin Clemet, høyskolelektor Cecilie Staude, artist og avdelingsleder i Røde Kors, Andres R. Diaz og tidligere sjefredaktør i Adresseavisen, Gunnar Flikke.

Til sammen ble 400 personer nominert til prisen, og juryen plukket ut 20 kandidater som vinneren ble valgt blant.

Kandidatene:

Steinar J. Olsen – Stormberg

Helga Arntzen - Hvite busser

Lise Askvik – Programleder

Atle Vårvik – MOT

Ada Sofie Austegard - Stine Sofies Stiftelse

Andreas Bomann-Larsen - Prospera Network

Bente Roestad - Roestad Bente

Tommy Andor Nilsen – Karanba

Johann Olav Koss - Right To Play

Eddi Eidsvåg – Pøbelprosjektet

Adil Khan – Skuespiller

Knut Ove Børseth - Kjør for livet

Nils Arne Eggen – Fotballtrener

Shfi Adan - Golden Academy

Erlend Johannesen – Streetlight

Anne Louise Hubert - Aid in Action

Bror Roger Mathisen - Project Change

Carl Christian Hamre  - Vennebyen

Helge Gudmundsen - Flatås Lions

Silje Vallestad - Bipper

foto
Helga Arntzen er tildelt prisen Årets Ladejarl, sammen med to millioner kroner og en statue av Odd Reitan selv. Foto: KJELL A. OLSEN