Forbedret reultatet: Konsernsjef i NTE, Christian Stav konstaterer en reultatforbedring men ikke nok til at målsettingen for resultatforbedringsprogrammet er nådd. Foto: Leif Arne Holme, Adresseavisen

Det er først og fremst resultatforbedringsprogrammet som bidrar til at resultatet er forbedret med 224 millioner kroner fra 2012.

Lavere avskrivninger er også et viktig bidrag til resultatet.

- Til tross for at produksjonen av vann- og vindkraft gikk ned med hele 1 TWh fra 2012 til 2013 grunnet lite nedbør, og vi fikk omfattende kostnader som følge av ekstremvær i november og desember, leverer NTE et positivt resultat, sier styreleder Bjørnar Skjevik.

Fokus på kjernevirksomheten

I løpet av 2013 har NTE utviklet seg til å bli et energiselskap med fokus på kjernevirksomheten. Det innebærer at både NTE Handel og entreprenørvirksomheten er solgt til nye eiere. – Med de endringer som nå er gjennomført, leverer alle virksomheter positive resultater, særlig nettvirksomheten, kraftsalg og fiberbredbånd har god resultatutvikling.

Kraftprisen i 2013 ble 30,3 øre per kWh, en økning fra 23,6 øre i 2012. – Alle prognoser tyder på at vi i de nærmeste årene må forvente kraftpriser under 30 øre, med de økonomiske konsekvenser det har for lønnsomheten i selskapet, sier styrelederen. Som følge av lave, framtidige kraftpriser, er verdien av kraftverket Siso i Nordland nedskrevet med 56 millioner kroner.

Eieren, Nord-Trøndelag fylkeskommune, mottar årlig 150 millioner kroner i renter på et ansvarlig lån og får i tillegg et utbytte på 20 millioner.

Dialog med eieren

Årsresultatet ble fremlagt i forkant av dialogmøtet mellom NTE og eieren, Nord-Trøndelag fylkeskommune, som er ´én av programpostene til fylkestinget som er samlet i Steinkjer i dag og i morgen.

Styreleder Bjørnar Skjevik og administrerende direktør Christian Stav svarte på spørsmål fra politikerne som var bekymret både for utbytte og manglende investeringsevne.

- Selskapet har ikke ressurser til å investere stort i vindkraft og ordinære vannkraftkraftutbygginger. Det resultatavhengige utbyttet på 20 millioner kroner ligger fast og er en sum som ikke vil være avgjørende for selskapets investeringsevne, forklarte Bjørnar Skjevik.

Både Skjevik og Stav fremholdt at en nedskriving på 56 millioner av kraftverket Siso, en investering på 2,2 milliarder kroner, vil det være en langsiktig investering som vil gi resultater på sikt, selv om kraftprisen holder seg på et lavt nivå.

- I motsetning til de senere år er dette en nedskriving på et ordinært vannkraftprosjekt, uttalte Christian Stav.