Det er den brutale dommen fjorårets regnskapstall gir en samlet bransje.

En gjennomgang av regnskapene Adresseavisen har gjort viser at selv ikke omsetning for flere titalls millioner kroner garanterer overskudd.

En av butikkene som virkelig opplevde røde tall, var Bohus på Moholt i Trondheim. For selv med en omsetning på 87 millioner kroner, så endte året med et underskudd på 4,5 millioner før skatt. Uten at det bekymrer varehussjef Per Lie nevneverdig.

– 2013 var et spesielt år for oss, sier varehussjefen og forklarer at deler av butikken var stengt i ti måneder. Årsaken til dette var at butikken ble pusset opp og utvidet fra 4.000 til 7.000 kvadratmeter. I tillegg gjorde man et grep Lie velger å se på som en veldig viktig investering.

Satset på ansatte

– Vi valgte å ikke permittere ansatte selv om driften var redusert. Det kostet noen kroner, men vi tok rett og slett ikke sjansen på å miste dem, sier han.

Når Adresseavisen er innom Bohus er det god aktivitet rundt salgsskrankene. Lie forteller at de i år vil få et plussresultat. Samtidig er det ikke tvil om at bransjen han er en del av sliter.

– Det har ikke vært vekst på flere år. Skal man tjene penger, så må man ha vekst. For utgiftene øker hele tiden, forklarer Lie.

– Hvordan overlever dere?

– Når det ikke er vekst, må vi ta nye andeler av det markedet som er der.

Liten eller ingen vekst i møbelsalg, er ikke unikt for Trøndelag. Ifølge Ingrid Bjerke, direktør for faghandel i hovedorganisasjonen Virke, har dette vært situasjonen i flere år nå.

– Fjoråret var også dårligere enn forventet. Særlig høsten var svak. Men i år tror vi det tar seg opp blant annet på grunn av økt boligbygging, sier Bjerke og sier det er to kjeder som skiller seg ut.

Ikea dobbelt så stor

– Vi ser at lavpriskjedene Jysk og IKEA gjør det bra. Også Møbel-ringen går bedre, sier Bjerke.

Ikeas varehus på Leangen er ett av syv i landet, men hvor stor omsetning de hadde i fjor er ikke offentlig. Selskapet oppgir nemlig ikke detaljerte tall for de enkelte varehus, opplyser kommunikasjonsrådgiver Siv Elizabeth Egger i en e-post til Adresseavisen.

Ikea Norge hadde i fjor en omsetning på 6,4 milliarder kroner i Norge. Dersom varehuset på Leangen står for ti prosent av omsetningen, betyr det i så fall at IKEA i Trondheim omsatte for 640 millioner i 2013. Altså like mye som de 30 andre møbelforretningene i Trøndelag til sammen.

Ikea vil ikke kommentere Adresseavisens tall, men kommunikasjonsrådgiver Egger bekrefter langt på vei at tallet er noenlunde riktig:

– Den eneste muligheten er egentlig å finne totalomsetningen, for deretter å dele på antall varehus. Det blir sånn cirka reelt, selv om det er noe forskjell fra varehus til varehus, skriver Egger.

Størst omsetning av Trøndelags-butikkene var det Skeidar som sto for med 94 millioner kroner. Men selv om omsetningen økte med over 30 prosent fra året før, var underskuddet før skatt på en halv million kroner.

– Skeidar har hatt en del utfordringer de siste årene, sier Ingrid Bjerke i Virke og viser til at Living-konseptet deres ble lagt ned tidligere i år.

Skeidar sentralt har ikke ønsket å kommentere saken.

Salget sikret: Selger Marit Høysæther smiler mens hun sluttfører salget av en sofa. Foto: OLE MARTIN WOLD
Størst: Skeidar var den trønderske møbelbutikken som solgte mest i fjor. Likevel leverte butikksjef Jan Arild Nilsen underskudd. Foto: JENS PETTER SØRAA