Bruce tror det kraftige fallet i oljeprisen vil gi ytterligere nedbemanninger i oljeindustrien, samtidig som færre prosjekter blir bygd ut.

– Dette markedet vil ikke lenger være i vekst, og hvis oljeprisen faller ytterligere så vil norsk økonomi bli enda hardere rammet, sier Bruce, som i går snakket om både norsk og internasjonal økonomi under bankens seminar på Dokkhuset i Trondheim.

KOMMENTAR: Årstid for pessimisme

Allerede i februar i år varslet Statoil store innstramminger i både drift og investeringer i årene fremover, og i kjølvannet har tusenvis av arbeidsplasser forsvunnet i den viktige leverandørindustrien. I Trøndelag er Aibel og Aker Solutions i ferd med å redusere antall ansatte, mens Statoil har varslet at driftsmiljøet på Stjørdal vil bli rammet av innsparinger.

I februar var prisen på nordsjøolje fortsatt på godt over 100 dollar per fat, men etter toppen på 115 dollar i juni har prisen falt til det laveste nivået på over fire år. I går ettermiddag ble den omsatt for like under 88 dollar per fat.

Arktisk storfunn

Det svenskeide oljeselskapet Lundin varslet i går at de har gjort et stort oljefunn i Barentshavet, men mange nye prosjekter må ha høyere pris for å bli lønnsomme, ifølge Bruce. I tillegg er han sikker på at oljeselskapene vil kutte kostnadene enda mer.

–Jeg tror fortsatt ikke at vi har merket nedgangen i oljeindustrien ordentlig ennå, og vi må regne med høyere arbeidsledighet fremover, sier Bruce.

Han tror likevel at lavere arbeidsinnvandring vil begrense veksten i ledigheten, og at den vil holde seg under fire prosent.

Veksten i etterspørselen etter olje er nå på det laveste nivået siden 2009, som følge av svak vekst i store deler av verdensøkonomien, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA). I sin månedlige markedsrapport i går nedjusterte de vekstanslaget for fjerde gang på rad, ifølge Bloomberg.

Samtidig har stor produksjon av skiferolje i USA og økt produksjon av libysk olje bidratt til det kraftige prisfallet.

Ifølge Bloomberg har IEA bedt Opec-landene om å kutte produksjonen, og Bruce tror også at store produsentland som Saudi-Arabia etter hvert vil ta grep for å holde prisene oppe. Opec-landene står for 40 prosent av verdens oljeproduksjon, og pumpet i snitt opp 30,7 millioner fat per dag i september, det høyeste nivået på 13 måneder. Ifølge IEA holder det med et snitt på 29,3 millioner fat per dag i 2015 for å møte den forventede etterspørselen.

Tror på produksjonskutt

–Min tro er at oljeprisen ikke vil falle vesentlig fra dagens nivåer. Jeg tror at etterspørselen fortsatt vil stige, og at Saudi-Arabia og resten av Opec etter hvert vil kutte, sier Bruce.

Han sier at Saudi-Arabia trenger en oljepris på 80 dollar per fat for å balansere sitt eget statsbudsjett, og at andre land som Iran trenger en enda høyere pris. Men Opec-landene skal ikke revurdere produksjonsmålene før i slutten av november, så prisen kan falle enda mer før det.

–Hvis oljeprisen faller til 70–80 dollar per fat blir situasjonen enda styggere, sier Bruce.

Sjefsanalytikeren tror Erna Solbergs regjering er innforstått med at oljeindustrien ikke lenger vil være det store lokomotivet som drar fastlandsøkonomien med seg.

Ifølge Bruce står man nå foran to muligheter: enten pøse på med oljepenger for å kompensere for bortfallet, eller med viten og vilje gå inn i en periode der trykket i økonomien og lønnsveksten avtar. Han tror regjeringen har valgt det siste for å gjøre eksportindustrien mer konkurransedyktig.

–Det tror jeg er en viktig grunn til at regjeringen holder igjen på oljepengebruken. Det gir konkurranseutsatt industri mulighet til å orientere seg mot nye markeder. Men jeg ville ikke hatt problemer med å forstå det hvis regjeringen brukte mer oljepenger, sier han.