Hos Fiskhandler'n på Heimdal er det kø tidlig mandag ettermiddag, og det går unna både med torskefiletene og fiskekakene.

Stamkunde Elisabeth Refsnes er innom minst én gang i uka, og har kjøpt fiskekaker denne gangen.

– Jeg har hus på Hitra, så jeg er bortskjemt med god fisk. Men her en den også god, sier hun.

Nesten 800 har trukket kølapp i butikken den siste uken, og nå er det ekstra hektisk for Vanessa Aune og Daniel Moen bak disken. Etter ferien har besøket tatt seg opp.

Torskeeksporten øker

– Folk er veldig opptatt av ren mat, sier Moen, som forteller at de får det meste av fisken leveres fra Fosen, og særlig fra Roan.

– I det siste har vi slitt med å få tak i nok sild, men ellers får vi tak i det meste, sier han.

Det er ikke bare på Heimdal man opplever økt etterspørsel etter fersk fisk. Tall fra årets første syv måneder viser nemlig at de fleste piler peker opp for dem som har sitt levebrød fiskeri. Særlig de som driver med torsk har hatt god grunn til å smile:

Så langt i år er det fisket 350000 tonn torsk i Norge. Det er 8 prosent mer enn på samme tid i fjor.

Eksporten har økt med 4 prosent.

Og eksporten målt i kroner har økt med hele 15 prosent til 6,5 milliarder kroner.

– Nå skal riktig nok den kraftige veksten i kroner tilskrives at vi har vært heldige med kronekursen. Vi får betalt i Euro. Men også målt i Euro, er veksten på 5 prosent, sier Ove Johansen, bransjesjef for hvit fisk i Norges sjømatråd.

Sammen med nesten 20000 andre inntar han i dag Trondheim for å delta på Nor-Fishing, Norges største fiskerimesse, som arrangeres i Trondheim Spektrum denne uken.

Nytt fiske-eventyr?

I år er det potensialet for hvit fisk og særlig torsk som står på agendaen. Og både Johansen og flere andre aktører Adresseavisen har snakket med tror bare vi har sett begynnelsen på det som kan bli litt av et eventyr i norsk fiskerinæring.

For det er verken mer fisk, bedre fisk eller at norsk torsk har blitt mer populær i utlandet som gjør at verdien på det kritthvite fiskekjøttet har gått opp.

Årsaken Johansen trekker frem at man i år for første gang har begynt å lagre torsk levende i større skala. Det betyr at man kan tilby fersk fisk over en lengre tidsperiode. Noe som presser prisene opp. Fordi man da har kunnet selge mer fisk direkte til sluttbruker, i stedet for å måtte eksportere hel fisk til videreforedling i eksempelvis Polen, Danmark eller Storbritannia.

Etterlyser like regler

Men dagens regelverk for levende lagring av fisk, gjør at man foreløpig ikke kan ta ut potensialet for torskenæringen. Den kan bare lagres i 12 uker før den må slaktes. Nå etterlyser næringen endringer.

– Det er på tide at fiskeriene får samme rammevilkår som havbruksnæringen. Deres suksess er knyttet til at de kan levere fersk fisk året rundt, sier Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

Får Ystmark han det som han vil, betyr det at Fiskhandler'n på Heimdal kan få mulighet til å tilby fersk torsk til kundene sine året rundt.

Kunde Anne Huitfeldt driver selv med produksjon av kortreist mat på gården i Klæbu, og mener at suksessen til fiskebutikken på Heimdal viser hva slags makt forbrukerne har. Noe kundene ikke har noe i mot.

– Folk vil kjøpe ordentlig mat fra folk som har greie på det de gjør. Til syvende og sist er det vi forbrukerne som bestemmer hva som skal være i disken, sier hun.

Kvalitet: Anne Huitfeldt vil handle ordentlig mat hos folk med peiling.