Kravet fra det svenske datterselskapet er en av årsakene til at det kan ta årevis før konkursen i den trønderske oljeservicebedriften Reinertsen AS blir ferdigbehandlet.

Da det ble åpnet konkurs i Reinertsen AS i april i fjor, så tok det bare noen måneder før det heleide svenske datterselskapet, Reinertsen Sverige AB, også ble tatt under konkursbehandling.

Solgt unna

De svenske advokatene har særlig undersøkt hva som skjedde med pengene etter at Reinertsen Sverige AB solgte unna sin egen virksomhet til ingeniør- og konsulentselskapet ÅF.

Da selskapet i Sverige gikk konkurs var den reelle aktiviteten i selskapet nemlig avviklet flere måneder i forveien. De foreløpige redegjørelsene etter konkursen i morselskapet Reinertsen AS i Norge, viser hvordan hovedbankforbindelsen Nordea hadde stilt krav om tiltak for å skaffe penger til den kriserammede bedriften.

Ett av tiltakene var å selge virksomheten i Sverige til ÅF, i likhet med deler av Reinertsens norske landbaserte virksomhet. Ifølge borevisoren i Norge gikk salgsvederlaget inn på Reinertsens konsernkonto i Nordea, der selskapet trakk høyt på sin tilgjengelige kreditt.

Reinertsen Sverige AB ble likevel opprettholdt som et tomt datterselskap av Reinertsen AS i Norge, og regnskapet for 2015 viser hvordan selskapet i Sverige forventet økt egenkapital som følge av salget til ÅF.

I stedet fikk det svenske selskapet et pengekrav mot morselskapet. Advokat Mercedes Anderås, bostyrer for det svenske datterselskapet, mener pengene fra salget i stedet burde blitt igjen i Sverige.

- Salgssummen ble satt inn på det norske morselskapets konsernkonto, og gikk til å betale gjelden til det norske selskapet. Da selskapet i Sverige trengte pengene fantes det ingen, sier Anderås til Adresseavisen.

Hun sier at det var den utløsende årsaken til datterselskapet i Sverige også gikk konkurs. Ifølge Anderås er ikke de endelige kravene mot dette selskapet avklart, men i fjor sommer ble de beregnet til nær 25 millioner svenske kroner.

Bostyrer: Advokat Mercedes Anderås hos advokatfirmaet Vinge i Göteborg leder konkursboet etter Reinertsens svenske datterselskap. Foto: Vinge

Fjerde størst

Til sammen er det meldt inn krav på 1672 millioner etter konkursen i Reinertsen AS i Norge. Det svenske datterselskapets krav på 101 millioner kroner, er det fjerde største som er meldt inn.

Ettersom kravet er såkalt uprioritert, så vil det i beste fall ble dekket med inntil ti prosent. Mercedes Anderås mener det var feil at pengene fra salget til ÅF havnet hos Reinertsen i Norge.

- Ja, i henhold til svenske regler så er det det. Så er spørsmålet om vi kan forfølge dette på andre måter når pengene ikke kan kreves tilbake. Vi vurderer nå om det er andre som kan holdes ansvarlige, sier Anderås.

På spørsmål om hvem dette kan være, svarer hun at det i første omgang er styremedlemmene i Reinertsen Sverige AB som kan bli gransket, men også andre personer som har bidratt til verdioverføringer fra selskapet.

Torkild R. Reinertsen var både styreleder og daglig leder i Reinertsen AS i perioden før konkursen, og satt også i styret i det svenske datterselskapet.

- Vi har ingen kommentarer, og henviser til bostyret, sier Reinertsen på spørsmål om pengeoverføringene fra Sverige.

Ledet: Torkild R. Reinertsen var styreleder og daglig leder for Reinertsen AS da den familieeide bedriften gikk konkurs. Han ønsker ikke å kommentere pengeoverføringene fra Sverige. Foto: Håvard Jensen, Adresseavisen

Advokat Joar Grimsbu som leder bostyret etter konkursen i Reinertsen AS, ønsker heller ikke å kommentere saken.

- Dette er først og fremst et svensk anliggende, der konkursboet i Sverige må ta de skritt de mener det er grunnlag for, sier han.

Styrer: Advokat Joar Grimsbu hos advokatfirmaet Arntzen de Besche leder konkursboet etter Reinertsen AS. Foto: Håvard Jensen

Nedbetalte gjeld

Borevisorens midlertidig innberetning etter konkursen i Reinertsen AS viser hvordan pengene etter virksomhetssalgene ble brukt til å nedbetale selskapets gjeld til Nordea.

Banken hadde blitt Reinertsens nye hovedbankforbindelse i januar 2014, og noen måneder etterpå ble selskapets kredittramme hos banken midlertidig økt fra 500 til 720 millioner kroner.

Samme år begynte å tårne seg opp for selskapet, og det ble satt i gang både nedbemanninger og salg av virksomhet. I starten av 2016 ble kredittrammen i banken så tatt ned igjen 470 millioner kroner.

Det norske bostyret har så langt konkludert med at Nordeas håndtering har vært i tråd med bankens handlefrihet og rettigheter. Kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea sier til Adresseavisen at banken aldri kommenterer enkeltsaker.

Tvister

Reinertsen AS var også involvert i en rekke tvister både i og utenfor rettssalen da selskapet ba om gjeldsforhandlinger, og senere ble slått konkurs.

Ifølge redegjørelsen som ble lagt frem i Sør-Trøndelag tingrett sist torsdag, stammer tvistene hovedsakelig fra den landbaserte entreprenørvirksomheten som selskapet tidligere hadde kvittet seg med.

Bostyret har fremmet krav knyttet til tre forsikringsoppgjør etter byggeprosjekter der Reinertsen av involvert. Et av dem gjelder brukollapsen på Rotvoll i Trondheim, der bostyret krever over syv millioner kroner fra forsikringsselskapet til en underentreprenør. Denne saken skal nå opp for tingretten i mai.