– Jeg har jobbet som alt fra renholder til hjelpepleier. Nå jobber jeg i serveringsbransjen, men jeg har vært innom mye forskjellig. Jeg har lyst til å bruke fagkompetansen min, og få en stilling som er relevant til utdanningen min.

Det forteller Anna Braun (29). Hun kommer opprinnelig fra Tyskland, men har nå bodd i Norge i åtte år. Sommeren 2021 flyttet hun til Ørlandet, stedet der samboeren er fra, etter å i fem år ha bodd og studert til å bli interiørarkitekt og møbeldesigner i Bergen, der hun tok en mastergrad.

– Nå håper jeg på å kunne bruke kompetansen min og etablere meg her, sier hun til Fosna-Folket.

«Jobb for 2»

Når Fosna-Folket møter 29-åringen, er hun i Ørland sparebank sine lokaler på Brekstad, der tiltaket «Jobb for 2» gjennomførte sin tredje og nest siste kursdag.

«Jobb for 2» er først og fremst et tiltak for dem som er partnere med noen som jobber eller vil jobbe på Fosen, og skal bidra til å få nummer to ut i arbeid.

– I dag er vi på dag nummer tre, og har besøk av virksomheter fra hele Fosen. De presenter seg og sitt, også er det «speed-dating» der deltakerne får vist seg frem, sier prosjektleder for kompetanse i Fosenregionen, Margaret Aune.

Familiekoordinator ved Ørland flystasjon, Heidi Solem, prosjektleder for kompetanse i Fosenregionen, Margaret Aune, og distriktssjef i Manpower, Pål Strøm. Foto: Jonas Olsen Withbro

Hun forteller at det til sammen var over tjue påmeldte til kurset, og at de har valgt deltakere ut fra noen kriterier.

Ifølge Aune startet karriereprogrammet for lenge siden, og har sin bakgrunn fra Forsvaret, der folk med partner kom for å jobbe ved Ørland flystasjon.

– Det er om å gjøre å få dem til å bli værende, og da må man kunne tilby jobb til en eventuell partner. Utfordringen er at mange av de ledige stillingene på Fosen ikke lyses ut. Når man kjenner markedet og næringslivet så vet man hvor man skal gå, men det er vanskeligere som tilflytter. Det gjelder ikke bare for partnerne til de som er ansatt i Forsvaret lenger, sier hun.

– Lite miljø

Braun forteller at hun igjennom bedriftsdagen har funnet ut at det kanskje er et miljø for interiørarkitekter og møbeldesignere, også på Fosen.

– Hvordan har det vært for deg å finne en relevant jobb på Fosen?

– Det er et ganske lite miljø, men jeg har nettopp funnet ut at det er muligheter i Åfjord kommune. Om jeg ikke hadde snakket med folk her så hadde jeg nok ikke hørt om det. Her har vi fått knyttet litt kontakter og vite hva som trengs av kompetanse, svarer hun.

29-åringen forteller at det oppleves vanskelig å få seg relevant fulltidsjobb på Fosen, men at det er lettere å få mindre stillinger.

– Innenfor visse områder er det veldig mange behov, men min fagkompetanse er veldig spisset, sier Braun.

Anna Braun. Foto: Jonas Olsen Withbro

Ønsker å bidra

Hun forteller imidlertid at det er veldig viktig for henne å ha en jobb for å trives.

– Nå har jeg pendlet litt til jobb i Trondheim, men det hadde vært gunstigere om jeg kunne jobbet her. For min del er det veldig viktig å kunne bidra til lokalsamfunnet, og bruke mine kompetanser for å utvikle det.

– Hvordan trives du på Ørlandet?

– Veldig godt! Jeg er ikke så vant til å ha nærhet til sjøen, men det er noe jeg elsker med dette stedet. I tillegg er folk veldig hyggelige her. Jeg kan se for meg å starte familie og slå meg til ro på Ørlandet.

Anna Braun kommer opprinnelig fra Tyskland, men er i dag bosatt på Ørlandet. Foto: Jonas Olsen Withbro

– Må ha en jobb til den andre parten

Heidi Solem er familiekoordinator ved Ørland flystasjon. Hennes jobb er å legge til rette for at hele familier skal trives på Fosen.

– I de senere årene har vi hatt veldig mange nye ansatte. Vi ser at størsteparten er enslige, men en stor del har også partner. Enten flytter begge to hit, eller så bor de for eksempel i Trondheim og lurer på om de skal flytte hit. Men da holder det ikke at vi har masse kultur- og fritidstilbud. Vi må også ha en jobb til den andre parten, sier Solem.

Fosna-Folket spør Margaret Aune om folk får seg jobber etter å ha vært med i «Jobb for 2».

– Ja, noen gjør det, men vi coacher også på at drømmejobben ikke nødvendigvis kommer med en gang, men hvordan man skal gå frem for å komme dit. Det er fint for å bygge seg opp et nettverk, bli kjent med næringslivet og virksomhetene, og lære mer om behovene i arbeidsmarkedet i Fosenregionen, sier Aune.