Sør-Trøndelag tingrett har gitt Frode Reppe medhold i at oppsigelsen av ham var usaklig og dermed ugyldig.

Fagdommer Eirik Lereim og de to meddommerne skriver i dommen at de «under en viss tvil» har kommet til at oppsigelsen av Reppe ikke var saklig begrunnet.

Dermed er den særegne arbeidstvisten rettslig avgjort, i hvert fall i domstolsapparatets første instans. Reppe var fagsjef for kommunikasjon og næringspolitikk i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL).

Må slutte i jobben

Vanligvis har en arbeidstager rett til å fortsette i stillingen ved usaklig oppsigelse. Tingretten har kommet til at Reppes stilling som kommunikasjonssjef i interesseorganisasjonen for oppdrettere er så spesiell, at han likevel er blitt dømt til å fratre stillingen. «Det vil være åpenbart urimelig at arbeidsforholdet fortsetter» skriver tingretten i dommen.

NSL dømt til å betale

Reppes arbeidsgiver NSL dømmes til å betale Reppe 50 000 kroner i oppreisning, 23 648 kroner i erstatning for tapte feriepenger og 400 000 kroner i erstatning for fremtidig erverv. Videre må NSL betale Reppes sakskostnader, et beløp på drøyt 1,3 millioner kroner. Reppes advokat hadde krevd det dobbelte i sakskostnader, men beløpet ble skjønnsmessig halvert av retten.

Kontroversiell

Siden han ble dømt til å fratre stillingen, har ikke Reppe vunnet rettssaken fullstendig, selv om han vant frem i det viktigste kravet, som var at oppsigelsen av ham var usaklig.

I rollen som fagsjef for kommunikasjon og næringspolitikk i interesseorganisasjonen NSL var Reppes virksomhet svært utadrettet og synlig for aktører i oppdrettsbransjen. NSL har kontor i Trondheim. I rettssaken i Sør-Trøndelag tingrett kom det frem at Reppes arbeidsmetoder var kontroversielle blant tillitsvalgte i NSL.

Ble sagt opp av sin nye sjef

Frode Reppe ble sagt opp da NSL fikk ny sjef, den tidligere Frp-statsråden Robert Eriksson. NSL og Eriksson forsvarte i retten oppsigelsen med at Reppe benyttet arbeidsmetoder som var uforsvarlige og uprofesjonelle. Arbeidsgiveren hevder videre at Reppe har påført NSL et svært negativt omdømme.

Under vingene til gammelsjefen

Den forrige sjef i NSL var Frode Reppes bror Svein Reppe. I flere sammenhenger viser retten til at de har valgt å legge vekt på forholdene i NSL før Robert Eriksson overtok som sjef. Retten skriver at det avgjørende spørsmålet er om den tidligere ledelsen var bekvemme med Frode Reppes arbeidsmåte.

Uklare linjer

Tingretten peker på at Frode Reppe jobbet under uklare arbeidsforhold i NSL, der han formelt rapportere til sin bror som daglig leder, men samtidig var i et slags rapporteringsforhold med Oppdrettsutvalget, som var et utvalg med tillitsvalgte i interesseorganisasjonen som medlemmer. Retten mener at Frode Reppe har forholdt seg til ulike styringssignaler fra sin bror og dette utvalget. Retten legger til grunn at det har vært til dels store uoverensstemmelser mellom Frode Reppe og medlemmer i Oppdretsutvalget.

«Frode Reppe handlet innenfor vide rammer da Svein Reppe var leder», skriver tingretten.

- Meget godt fornøyd

- Jeg er meget godt fornøyd med dommen, skriver Frode Reppe i en melding til Adresseavisen.

Bråkmaker? Frode Reppe er blitt kalt oppdrettsbransjens største bråkmaker. Han vant frem i retten med at han er blitt usaklig oppsagt som kommunikasjonssjef i Norske Sjømatbedrifters Landsforening.

Reppes prosessfullmektig, advokat Nina Sandnes, sier at hun og hennes klient ikke ser på det at han blir fradømt stillingen som et nederlag.

- Eriksson burde ryddet opp

- Hvorvidt Frode Reppe bør fortsette sitt arbeidsforhold i NSL, eller bare kreve erstatning, har naturlig nok vært et tema, siden jeg påtok meg oppdraget med å bistå ham. Etter hovedforhandlingen i saken, med de holdninger som ble vist og de uttalelser som ble fremsatt, har jeg sterkt frarådet Reppe å gå tilbake til NSL, med Robert Eriksson som sjef, sier Sandnes.

- NSL er dessuten en liten organisasjon med kun sju ansatte og små forhold. Retten må naturlig nok legge sterkt vekt på dette når de avgjør spørsmålet. Dette kunne Eriksson ha løst i god dialog med Reppe. Vi beklager sterkt at han verken har vist evne eller vilje til det, sier Nina Sandnes.

NSL vil vurdere å anke

Robert Eriksson sier til Adresseavisen at NSL tar dommen til etterretning.

- Vil vil nå gå grundig gjennom dommen og vurdere grunnlaget for en anke, sier Eriksson.

Han legger til at NSL er tilfreds med at tingretten har kommet frem til at Reppe ikke kan fortsette i stillingen.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i påstanden fra advokat Sandnes om at vi ikke har gjort nok for å løse saken, sier eks-statsråden.

I rettssaken antydet Eriksson at NSL hadde tilbudt Reppe en minnelig løsning som inkluderte ett års lønn.

Det er én måned frist for å anke dommen.