Reitans formue har steget med seks milliarder kroner det siste året, og han har bare den kypriotiske statsborgeren John Fredriksen foran seg på Kapitals liste over landets 400 rikeste.

På fjorårets liste hadde Reitans formue også økt med seks milliarder kroner.

«Reitans formue fortsetter å vokse på årets liste, og colonialmajoren beholder plassen som Norges nest rikeste. Siden han åpnet den første butikken i Trondheim i 1972 har Reitangruppen vokst til et imperium som spenner seg fra dagligvarekjeden Rema 1000, til bensinstasjonskjeden Uno-X, samt kiosk og eiendom, og som sysselsetter 36 700 mennesker i hele Norden og Baltikum», skriver tidsskriftet.

Kapital tillegger Reitan hele familieformuen, selv om sønnene Ole Robert og Magnus eier hver sin tredel av familieselskapet Reitangruppen.

Rival på tredje

På tredjeplass på listen følger dagligvarerivalen Johan Johannson som er største eier i Norgesgruppen, som blant annet omfatter kjedene Kiwi, Spar, Meny og Joker.

Johannson har også blitt betydelige rikere det siste året, med en formue som har steget fra 31,7 milliarder til 35,5 milliarder kroner.

Salmar-eier

På ellevteplass på listen kommer laksegründer Gustav Witzøe fra Frøya, som gjennom familiens investeringsselskap Kverva eier 53,4 prosent av aksjene i oppdrettsgiganten Salmar.

Ifølge Kapital har Witzøes formue steget med 6,5 milliarder kroner det siste året, og han er nå god for 16,5 milliarder kroner. Formelt sett er det sønnen Gustav Magnar Witzøe som eier størstedelen av aksjene, og på skattelistene er det han som har den største formuen.

Faren har derimot kontrollen gjennom de stemmeberettigede aksjene, og Kapital tillegger ham hele familieformuen.

«Fra Frøya i havgapet utenfor Trondheim har Witzøe bygget opp verdier gjennom investeringsselskapet Kverva, som nærmest har eksplodert det siste året takket være rekordhøye laksepriser, sterk etterspørsel og redusert lakseproduksjon både i Norge og på verdensbasis», skriver tidsskriftet.

Ni trønderske milliardærer

Ifølge Kapital er det nå 251 milliardærer i Norge, som er 17 flere enn på fjorårets liste.

I tillegg til Reitan og Witzøe er syv andre trøndere oppført med milliardformue.

De er eiendomsinvestor Ivar Koteng (1,75 milliarder kroner), Bunnpris-eier Trond Lykke (1,6 mrd.), oppdrettsgründer Helge Gåsø (1,5 mrd.), teknologigründer Are Traasdahl (1,45 mrd.), eiendomsinvestor Per Frost (1,4 mrd.) og Grilstad-eierne Anton Jenssen jr. og Erling Jenssen (begge 1,05 mrd.).

Eiendomsinvestor Øyvind Christensen, skipsreder Ole T. Bjørnevik og Norsk Kylling-gründer Agnar Østhus har derimot falt ut av milliardærlisten siden i fjor.

Norges ti rikeste (fjorårets formue i parentes):

John Fredriksen, 92 milliarder kroner (97 mrd.)

Odd Reitan, 43 mrd. (37 mrd.)

Johan Johannson, 35,5 mrd. (31,7 mrd.)

Johan Henrik Andresen, 27,2 mrd. (24,1 mrd.)

Ole Andreas Halvorsen, 26,4 mrd. (23,2 mrd.)

Stein Erik Hagen, 24,2 mrd. (18,7 mrd.)

Torstein Hagen, 20,2 mrd. (8 mrd.)

Arne Wilhelmsen, 19 mrd. (21,55 mrd.)

Petter Anker Stordalen, 18 mrd. (13,4 mrd.)

Kjell Inge Røkke, 17,2 mrd. (11,1 mrd.)

foto
Gustav Witzøe er på ellevteplass blant landets rikeste, ifølge Kapital. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen